Írd ki magadból a gyomorbajt!

A legújabb kutatások szerint legbelsőbb gondolataink és érzéseink papírra vetése segíthet enyhíteni az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit.

A kutatók szerint a kifejező írás segíthet az IBS-ben szenvedőknek betegségük kezelésében. Ez a különleges írásmód azonban azt kívánja a betegektől, hogy legbelsőbb érzéseiket és gondolataikat vessék papírra. Ez a fajta írásmód más betegségek, páldául a depresszió, a rheumatoid arthritis, a krónikus fájdalom, a magas vérnyomás és az AIDS esetében is hatásos, állítják a kutatók.

Az IBS leggyakoribb tünetei a hasi fájdalom, hasmenés, puffadás és teltségérzet. A vizsgált 82 IBS-ben szenvedő beteg a kutatás végére mind tüneteinek enyhüléséről számolt be, ami a tudósok szerint a rendszeres írásterápiának köszönhető.9581Az emberek általában elfojtják érzéseiket és megtartják titkaikat magukna? – nyilatkozta Mark A. Lumley, a Wayne Állami Egyetem munkatársa ? ?az elfojtott gondolatok és érzelmek pedig előbb utóbb fizikai tünetek formájában jelentkeznek.?A pszichikai stressz csökkentheti az immunrendszer működési hatékonyságát, ez pedig könnyedén okozhat irritábilis bél szindrómát.

A kutatásban részt vevőknek egy-egy félórás online terápiás ülésen kellett részt venniük négy napon keresztül. ?Az adatok összegzése után kiderült, hogy az írásterápia minden esetben hatékonyan csökkentette az IBS tüneteit? – írják a kutatók.

Természetesen további vizsgálatok szükségesek az írásterápia hatékonyságát illetően, de úgy tűnik, az előzetes adatok bíztatóak.

Forrás: