A tesztoszteron bizalmatlanná teszi a nőket

Úgy tűnik a tesztoszteron nemcsak a hollywoodi hősök férfiasságáért felelős: egy tanulmány szerint a nőknek adott hormonadagolás csökkentette az idegenekkel szembeni bizalmat, növelve az alanyok óvatosságát.

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, a tesztoszteron ? mely mindkét nemnél egyaránt megtalálható ? nők esetében csökkenti a bizalomszintet, mintegy ?védi őket a káros hatásoktól?, ahogy Jack van Honk, az Utrechti Egyetem pszichológusa fogalmaz.

Paola Sapienza, a Northwestern Egyetem munkatársa azt tanulmányozta, hogyan befolyásolja a hormon a döntéshozatali folyamatot, a kutatónő véleménye szerint a tesztoszteron szervezetben betöltött szerepét még mindig rejtély övezi. Úgy tűnik a hormon kapcsolatot mutat az agresszióval, azonban senki nem ismeri a pontos a mechanizmust, hogyan hat a viselkedésre. Ráadásul ezzel csak igen kevés tanulmány foglalkozik.8421Jelen vizsgálatban 24, 20 éves átlagéletkorú hölgyet tanulmányoztak, akik nyelvük alá vagy tesztoszteront, vagy placebót kaptak Ezután idegeneket ábrázoló fotókat mutattak nekik, és -100 és +100 között kellet rangsorolniuk, hogy az egyének mennyire bizalomgerjesztőek. Három nappal később megcserélték a két csoportot. A tesztoszteront kapó hölgyek a bemutatott arcokat kevésbé találták bizalomgerjesztőnek.

Jack van Honk szerint ez az eredmény, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain jelent meg, jól mutatja, hogy tesztoszteron hatására a hölgyek óvatosabban viselkednek az idegenekkel szemben. Ez viszont felveti a kérdést, valójában hogyan alakul ki agyunkban a bizalom érzete, illetve minek a hatására tűnik el. A kutatók következő lépésben azt vizsgálják, miként hat a tesztoszteron szintjének csökkenése a bizalomra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.