Nem mindegy mit kenünk magunkra

Az első, széles körben hozzáférhető naptejet 1944-ben dobták piacra, ez azonban csak egy korlátozott hatékonyságú, ragacsos anyag volt.

Manapság már több száz napvédő közül választhatunk, ám azon túl, hogy megvédenek a leégéstől, keveset tudunk a naptejek és sprayk biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Egy amerikai környezetvédelmi civil szervezet, az Environmental Working Group (EWG) naptej-kalauza jó pár elgondolkodtató évet hoz a szerek ellen, mindezek ellenére alapvetően továbbra is ajánlják a naptej-használatot, de semmiképpen nem elsődleges védelemként. Véleményük szerint a legfontosabb az árnyékban történő tartózkodás, a védőruházat és a déli nap elkerülése. Íme, néhány érdekes állításuk:

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a naptejek megelőzik a bőrrákot.

Ha valaki tényleg el akarja kerülni a bőrdaganatot, fedje testét, fejét és szemét a nap ellen, ne hagyatkozzon csak a naptejekre.

A naptejek közvetve megnövelhetik a melanóma kockázatát.

Egyes vizsgálatok szerint a melanóma gyakoribb a fényvédő krémek használóinál, ennek oka valószínűleg az, hogy így többet tartózkodnak a napon, valamint hogy a napsugárzás a naptejben található vegyületekből szabadgyököket szabadít fel. A tűző déli nap elől vonuljunk árnyékba.

Ne dőljünk be a faktorszámnak.

Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy mivel magas faktorszámú naptejet vásároltunk, és hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon.8385A túl kevés napfény is káros.

A napfény elősegíti a D-vitamin termelődését, a naptejek pedig megakadályozzák ezt. A D-vitamin erősíti a csontokat és az immunrendszert, továbbá csökkenti számos daganatos betegség kockázatát. Két évtizede az emberek D-vitamin szintje folyamatosan csökken, egyre gyakoribb a D-vitamin hiány.

A naptejekben található A-vitamin bőrrákot okozhat.

Az A-vitamin egyik formájáról, a retinil-palmitátról nemrégiben kiderült, hogy napsugárzás hatására felgyorsítja a bőrrák és más elváltozások kialakulását. Ez azért aggasztó, mert a naptejek közel fele A-vitamint tartalmaz. A kozmetikai ipar antioxidáns hatása miatt használ A-vitamint, amely az éjszakai krémek esetében rendben is van, azonban az A-vitaminból napfény hatására rákkeltő szabadgyökök szabadulhatnak fel.

Nem létezik tökéletes fényvédő.

Az ideális naptej az lenne, amely kiszűri a leégést, az immunrendszer gyengülését és a káros szabadgyököket okozó UV-sugarakat, hatása több órán át tart és napfény hatására nem képez káros vegyületeket, emellett illata és állaga is megfelelő ahhoz, hogy az emberek a megfelelő mennyiségben és gyakorisággal használják. Ilyen azonban nem létezik.

A szakértők szerint a legjobbak a mikro- vagy nanoméretű ásványi anyagokat (cinket és titánt) tartalmazó fényvédők, mert stabilabbak, nem jutnak be a bőrbe, és nem zavarják meg a szervezet hormonháztartását.

Forrás: