Szerencsejátékkal kideríthető az agykárosodás mértéke

A lottójáték segít megállapítani az agyvérzést követő agykárosodás mértékét ? derült ki egy friss kutatásból.

Az agyvérzésből felgyógyult betegek gyakran viselkednek úgy, mintha a világ egyik feléről nem vennének tudomást. A tőlük balra eső tárgyakba beleütköznek, csak a tányérjuk jobb feléről esznek, vagy elmulasztják felvenni jobb oldali ruhadarabjaikat – tudhatjuk meg a Science Daily 2010 április 28-i számából.

Ezt a zavarbaejtő jelenséget angolul spatial neglectnek nevezik, hazánkban legtöbbször csak neglect szindrómaként hivatkozik rá a szakirodalom. A jelenség a jobb agyfélteke fali lebenyének károsodása után lép fel. Ebből az állapotból hosszú út vezet a felépülésig, de a kutatók mostanra kifejlesztettek egy gyors és egyszerű lottójátékot, amely arra is alkalmas, hogy segítségével meg lehessen állapítani ezen szimptómák kiterjedését, és a rehabilitációs programok megtervezésében is jó eszköznek bizonyul. A részletes kutatási eredményeket az Elsevier?s Cortex 2010 májusi számában publikálják.

A Melbourni Egyetem kutatói, Dr. Tobias Loetscher és munkatársai egyszerű lottójáték elvén működő teszteket használva vizsgálták agyvérzést szenvedett betegek csoportját. Ebben a játékban a betegek 6 lottószámot jelölnek meg egy igazi lottószelvényen. A feltételezés szerint a neglect szindrómában szenvedő betegek hajlamosak csak a szelvény jobb oldalán lévő számokat kiválasztani, miközben a baloldaliakat figyelmen kívül hagyják.7697Mindazonáltal a neglect szindrómás a betegnek nem csupán a külvilággal való kapcsolatára van hatással, hanem a térbeli észlelésre is. A teszt második részében a betegeket arra kérték, hogy spontán nevezzenek meg 6 számot a lottószelvény segítsége nélkül. Általános vélekedés, hogy amikor számokra gondolunk, lelki szemeink előtt megjelenik egy számegyenes, melyen a számok balról jobbra növekszenek.

A kutatás azon eredményei, melyek azt mutatják, hogy bizonyos betegek csak nagy számokat választanak, azt jelzik, hogy már gondolatban sincs baloldali számfogalmuk. Ezek az információk, melyeket egyszerű eszközökkel, bentfekvő betegeken végzett kísérletekkel nyertek, arra is alkalmasak lehetnek, hogy a páciens egyéni igényeihez igazodva csökkentsék a rehabilitációs eljárások időtartamát. Például az a beteg, akinél a lottószelvény-próbán a fenti szindróma jelei tapasztalhatók, de abban az esetben nem, amikor a képzeletében idéz fel számokat, jó eséllyel megtanítható arra, hogy újra el tudja képzelni a ?valódi világ? hiányzó részeit.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.