Érzelmi mentőkutyák

Négylábú barátaink nap, mint nap emberek ezreinek életét mentik meg. Embereket mentenek meg és adnak újabb esélyt az életre.

Az utóbbi években azonban megjelentek más speciálisan kiképzett mentőkutyák is. Ezek a kutyák érzelmi támaszt nyújtanak a katasztrófák áldozatainak és azoknak, akik nehezen birkóznak meg a mindennapok nehézségeivel. Az ebek feladata igen egyszerű: el kell érniük, hogy az emberek megnyíljanak, és beszélni tudjanak problémáikról.

Amy Rideout, a HOPE Krízisközpont elnöke szerint ez nagyon fontos, hiszen segíti a gyógyulási folyamatot, és segít túllépni a traumás élményeken.5743Ezen kívül azonban más jótékony egészségügyi hatásai is vannak annak, ha a közelünkben van egy kutya. Egyes kutatások szerint a kisállatok simogatása csökkenti a vérnyomást és a stresszt, és jókedvre derít.

Ahhoz, hogy a HOPE-nál egy kutya megkapja az érzelmi mentőkutya címet, neki és trénerének egy negyven órás alapképzésen kell részt vennie, majd ezek után specializálódnia a különböző területekre.  A HOPE kutyái az utóbbi években sokat segítettek a szeptember 11-i események, valamint a Katrina hurrikán túlélőinek, és az intézetben dolgozók remélik, a jövőben egyre többen ismerik majd föl a négylábúak gyógyító erejét.

Forrás: