Fáj a fejem, csak azt tudom, hogy a zene miatt

A tinik fejfájását nem az elektronikus kütyük okozzák, hanem valószínűleg inkább az intenzív és hangos zenehallgatás.

A legtöbb elektronikus média használata nincs kapcsolatban a fejfájással, legalábbis a kamaszoknál ? állítja egy új tanulmány.

A 1025, 13-17 éves fiatalok bevonásával végzett vizsgálat nem talált összefüggést a fejfájások vagy migrének okai és a számítógépes játékok, mobiltelefonok és a televizó között. Azonban a napi egy-két óra zenehallgatás kapcsolatban volt a fejfájással.

Astrid Milde-Busch a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója munkatársaival az elektronikai eszközök és a fejfájások típusa és előfordulása közötti összefüggést tanulmányozta.4521?Az elektronikus eszközök túlzott használatát gyakran kapcsolatba hozzák az egészséget tartósan károsító hatásokkal, mint például az elhízás vagy a rendszeres testmozgás hiánya, vagy az olyan nem specifikus tünetekkel, mint a fáradtság, a stressz, a koncentrációs nehézségek és az alvászavarok? – nyilatkozta Astrid Milde-Busch. A számítógépes játékok esetében például már próbálták, de az összefüggést nem sikerült bizonyítani.

A kutatók ezúttal 489 fejfájástól szenvedő és 536 egészséges tinédzsert kérdeztek meg. Amikor a két csoportot összehasonlították, nem volt kapcsolat a televiziónézés, az elektronikus játékok, a mobiltelefon- vagy számítógéphasználat között. A napi zenehallgatás szoros kapcsolatban volt  bármely tipusú fejfájással, azonban Milde-Busch kihangsúlyozta: ?Az eredményekből nem derül ki, vajon a zenehallgatás a rendszeres fejfájások oka, vagy a relaxációs önterápia következménye.?

A tanulmány a BMC Neurology folyóiratban jelent meg.

Forrás: