Szokj le és lélegezz szabadon!

A beteg a dohányzás teljes elhagyásával, a fenntartó kezelés gondos betartásával és a rendszeres testmozgással tehet a legtöbbet az egészségének a megőrzéséért.

A COPD egy progresszív, a jelen ismereteink szerint visszafordíthatatlan betegség.

A gyógyszeres kezelésnek és a légzésrehabilitációnak a legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, betegség tüneteinek az enyhítése vagy megszűntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása.

1. Oxigénkezelés

Légszomj vagy fulladásérzés nem indokolja az oxigénkezelés megkezdését. A vér oxigéntartalmának jelentős hirtelen vagy tartós csökkenése esetén javasolt az oxigénterápia elkezdése. Általában kórházi körülmények között állítják be a súlyos betegnek megfelelő pótlást, amelyet otthonában kell majd folytatnia. Általában legalább napi 15 órán keresztül kell ezeknek a betegeknek használni az oxigént.

dohanyzas28

Túl sok oxigén alkalmazása is káros lehet, mert egyrészt csökkenti a légzőközpont működését, és ezzel elősegítheti a széndioxid felszaporodását a vérben, amely fejfájáshoz, aluszékonysághoz vezethet. Mivel a dohányzás balesetveszélyes az oxigénterápia mellett (robbanásveszély!), az addig dohányzó betegnek le kell mondania a dohányzásról az oxigénterápia idején.

A dohányosok vérében magasabb a szénmonoxid szintje, amely gátolja a vérfesték (hemoglobin) oxigénszállító képességét. Ezért a dohányos betegnek nem segít az oxigénpótlás, rendelése így nem indokolt!

Tévhitek A COPD-ről
Ha leszoktam a dohányzásról, nem lehetek COPD-s. Nem igaz. A COPD évekkel a dohányzásról való leszokás után is kialakulhat, hiszen a tüdőfunkció romlása nem áll meg a dohányzásról való leszokás után, csak az egészségeseknél megszokott mértékűre lassul. A COPD-s betegek 10-15%-a sohasem dohányzott. Náluk egyéb okok (pl. porártalom, légúti fertőzések, genetikai hajlam) vezettek a betegség kialakulásához.
A COPD fertőző betegség. Bár a légúti fertőzések jelentősen ronthatják a COPD-s betegek állapotát, mai ismereteink szerint a COPD-t nem fertőző, hanem gyulladásos megbetegedésnek tekinthetjük.

2. Dohányzás mellőzése

Mai ismereteink szerint a dohányzás abbahagyása az egyetlen módja annak, amellyel a COPD-s beteg tüdőfunkciójának a gyors romlása lassítható. Dohányos betegben a gyógyszeres kezelés hatékonysága is sokkal rosszabb, mint a nem dohányzók vagy a dohányzásról leszokottak körében. Bár a dohányzás teljes elhagyása után sem tér vissza a tüdők eredeti funkciója, de jelentősen lassítható a káros folyamat előrehaladása.

3. Rehabilitáció

Egy olyan program, amelyet a légúti beteg állapotának pontos ismerete alapján a kezelőorvos a társszakmák képviselőivel együtt állít össze és hajt végre annak érdekében, hogy a páciens légzését lehető legjobb funkcionális állapotba hozza, vagy ott tartsa.

A légzésrehabilitáció célja a lehető legjobb funkcionális eredmény elérése mellett az is, hogy a beteget megtanítsa a mindennapi élet kihívásainak megfelelni, és ellátni a normális életvitelhez szükséges feladatokat.

A légzésrehabilitáció két kitüntetett eleme a helyes légzési technika elsajátítása a légzési gyakorlatok révén, illetve a megfelelő terhelhetőség elérése a rendszeres fizikai aktivitás, kondicionáló tréning segítségével.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: