Miért nincs elég levegő?

Hörghurut vagy bronchitist. A légúti megbetegedések gyakori fajtáját nem mindig könnyű diagnosztizálni, de az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálat megkönnyítheti a vizsgálatot

Hörghurut (bronchitis) egy felső légúti megbetegedés, ami gyakran alakul ki nátha, vagy a felső légutak fertőzése következtében. A bronchusok, vagyis a hörgők (a tüdő nagy levegőjáratai) heveny gyulladását jelenti. Erős köhögéssel jár, ami kezdetben rendszerint száraz, majd később átalakul hurutossá- leginkább hajnalban és reggel erős köpetürítéssel, az éjszaka összegyűlt váladék miatt. Rekedtség és a fulladásérzés is kísérheti. A tünetek általában 7-14 napig tartanak.

A hörghurut előfordulhat influenza, kanyaró, szamárköhögés vagy más betegség kísérőjeként is.

Kezdeti tünetei a fejfájás, hidegrázás, mellkasi fájdalom, torokfájás, orrfolyás, rossz közérzet, izomfájdalmak, hátfájás. Később jelentkezik a száraz köhögés, majd a hurutos köhögés.

tudo23

Gyermekekben 6 éves kor alatt a bronchitis leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Hat éves kor fölött már gyakrabb a bakteriális eredetű megbetegedés is. A bronchitisek általában nem súlyos lefolyásúak. Ha a bronchitis nem gyógyul megfelelően egy agresszív kórokozó, vagy a legyengült immunrendszer miatt, akkor tüdőgyulladás alakulhat ki belőle.

pet_idopont_tudo_ctHogyan diagnosztizálható a bronchitist?
A bronchitis könnyen megállapítható a kórtörténet és olyan egyszerű fizikális vizsgáló módszerekkel mint a hallgatózás, kopogtatás, de többféle vizsgálat is elvégezhető más betegségek kizárására. A hörghurut ugyanis előfordulhat influenza, kanyaró, szamárköhögés vagy más betegség kísérőjeként is. Ezért a panaszok elhúzódása esetén szükséges lehet a vérvétel, a köpet bakteriológiai tenyésztése, légzésfunkciós vizsgálatok, pulzoximetria, mellkasröntgen, vagy tüdőszűrés -CT-vel. Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálat során egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők, így a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők. A CT vizsgálattal a nem daganatos eredetű tüdőbetegségek diagnosztizálásra is lehetőség nyílik.

Hogyan kezelik a bronchitist?

A bronchitis kezelése ritkán igényel antibiotikumot (még akkor sem, ha a köhögés akár már 8-10 napja tart). A kezelés célja a tünetek enyhítése. A kezelést minden esetben az orvos az elvégzett vizsgálatok alapján személyre szabottan állítja be. A kezelés részei: köptetők, váladékoldók, szükség esetén fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók. Mint minden betegségnél, itt is fontos a fokozott folyadékbevitel.

Forrás: