Részesülj minél több vesedialízisben!

Négy új tanulmány szerint ha valaki vesedialízisben részesül, előnyére válhat a hosszabb vagy gyakoribb kezelés.

A Journal of the American Society of Nephrology szaklap márciusi számában megjelent kutatás szerint a kezelést otthon, vagy egy dialízisközpontban is el lehet végezni, de minél több ideig alkalmazzák a dialízist, annál jobban csökkenthető a halálozási arány, és annál inkább javítható az életminőség.

Amikor valakinél veseelégtelenség lép fel, az egyetlen lehetőség a dialízis vagy a veseátültetés. Mivel nincs elég donor ahhoz, hogy minden rászoruló kaphasson szervet, sokan dialízisre szorulnak. Dialízis során egy gép veszi át a vese szerepét, és kiszűri a felesleges folyadékot és salakanyagot. Az Egyesült Államokban közel 400 ezer ember szorul dialízisre évente, és 2008-ban alig 18 ezer beteg kapott új vesét. Magyarországon körülbelül 10-11 ezer beteg részesül rendszeres művesekezelésben.

A dialízis azonban nem tökéletes. Nem minden esetben távolít el elegendő folyadékot, és a fontos tápanyagok egyensúlya kibillenhet a dializált betegekben. Ráadásul a dializált betegeknek korlátozott étrenden kell élniük.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a több dialízis előnyös hatással jár a szövődmények kockázatának növelése nélkül. A Minneapolisi Orvoskutatási Alap epidemiológusa, Eric Weinhandl, legújabb tanulmányában 1873 otthoni, és 9365 kórházi dialízisben részesülő beteget vizsgált. A kutató elmondta, hogy az otthoni hemodialízisben részesülők esetében összességében a halálozási arány 13 százalékos csökkenését mutatták ki. Az eredmény a különböző nemi, rassz, testsúlyú és egyéb csoportok mindegyikében egyforma volt. Az egyetlen terület, amely a gyakoribb dialízissel nem javult, a fertőzés következtében meghalt betegek száma. Ez az arány a gyakori dialízisben részesülők esetében valamivel magasabbnak mutatkozott, és ennek okát a kutatók nem tudták pontosan megmagyarázni.

vese_14

A második tanulmány a standard, hetente háromszor végzett hemodialízist hasonlította össze a hetente ötször végzett intenzív otthoni dialízissel. A kutatásban 340 beteg részesült otthoni kezelésben, és 1400 beteg kapott standard kezelést. Az intenzív otthoni kezelésben részesülők esetében a közel két évig tartó kutatási időszakban 45 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás valószínűsége, mint a standard kezelésben részesülők.

A harmadik kutatásban a szakemberek 746 heti háromszor nyolc órás kezelésben részesülő beteget hasonlítottak össze 2062 hasonló beteggel, akik standard dialízist kaptak. A kétéves utánkövetés alatt az derült ki, hogy a nyolcórás csoportban 25 százalékkal csökkent a halálozás kockázata.

Az utolsó tanulmány két előző kutatás eredményeit elemezte újra. A kutatók kimutatták, hogy a gyakoribb dialízis 12 hónap alatt javította a betegek vérének foszforszintjét. A gyakoribb dialízis csökkentette a foszforcsökkentő gyógyszerek alkalmazásának szükségességét, és lehetővé tette azt is, hogy a betegek némileg enyhíthessenek étrendi megszorításaikon.

A szakértők szerint az a lényeg, hogy a betegek esetében a lehető legtöbbet kell alkalmazni a dialízist, a családot pedig rá kell venni, hogy aktívan közreműködjenek az ápolásban. A betegek életminősége jelentősen javul attól, ha a beteg folytatja a munkát. Ha a beteg aktív marad, jobban fogja érezni magát.

Forrás: