A hét legköltségesebb urológiai betegség!

Legtöbbször az urológia említésére is rossz érzés fogja el az embert, pedig igen sokan kénytelenek látogatni. Melyek a toplistás urológiai betegségek?

Bár az egyik legkellemetlenebb betegségtípus, az urológiai betegségek igen gyakoriak – csak az Egyesült Államokban rengeteg pénzt emészt fel a kezelésük, élen a húgyúti fertőzésekkel – állapította meg a Mark Litwin urológiaprofesszor vezette kutatócsoport.

Litwin a Los Angeles-i kaliforniai egyetem David Geffen egészségügyi iskolájának munkatársa. Csoportja annak alapján gyűjtötte össze a „toplistás” urológiai betegségeket, hogy mely betegségekkel keresték fel a páciensek leggyakrabban a sürgősségi osztályt, mely esetekhez hívtak legtöbbször házhoz orvost, és hány alkalommal volt szükség járóbeteg-ellátásra urológiai probléma miatt 2000 óta, és mindez mennyibe került.

A 716 oldalas jelentés, 5 évet foglalt magába. Az eredmények alapján a kutatócsoport megállapította, mely urológiai betegségek kezelése került a legtöbbe az elmúlt években Amerikában, s ennek alapján a következő lista alakult ki:

fejf%25C3%25A1j%25C3%25A1s

Első helyen „végzett” a húgyúti fertőzés, majd a vesekövek következnek. A húgyhólyag rák a harmadik, a legtöbbe kerülő betegségek sorában. A prosztatarák a negyedik, s ezt a súlyos betegséget a jóindulatú prosztata-nagyobbodás követi. Hatodik, a költségei alapján a vizelet inkontinencia, azaz a vizelet-visszatartás nehézségei. Az erekciós zavar a hetedik a listán.

„A kutatás élesen illusztrálja, hogy az urológiai problémák mekkora terhet jelentenek az egészségügyre nézve, ezért lenne nagyon fontos a betegségek megelőzése!” – mondta el a nemzeti egészségügyi intézet (NIH) vezetője, Elias Zerhouni. A kutatás egyébként, amely az Urológiai betegségek Amerikában címet kapta, felkerült a NIH Nemzeti Vese- és Urológiai betegségek információs és adategyeztető weboldalára is.

Forrás: