Az őssejt fokozás (x)

Őssejt terápia intelligens eszközökkel? Az utóbbi években kutatásokkal bizonyították, hogy a szervezet képes saját magát „gyógyítani”. Említésre méltó az apigenin gyulladás gátló hatása is!

Az utóbbi tíz év kutatásai megerősítették, hogy a csontvelő is képes olyan őssejteket termelni, amely a szervezetünkben lévő hibákat (pl. érrendszer, idegrendszer, szív) képes kijavítani. A szervezet képes saját magát „gyógyítani”. További kutatások arra engednek következtetni, hogy számos élelmiszer alkalmas arra, hogy a csontvelő őssejt termelő munkáját fokozza. Azonban az „őssejt fokozás” problémája nem ilyen egyszerű.

Szív és érrendszer

Abban az esetben, ha a szervezetben a szív és érrendszer rizikófaktorai jelen vannak, a szervezetben termelődött őssejtek károsodottak és így nem tudják a testben keletkezett hibákat kijavítani. Ilyen rizikófaktorok lehetnek: magas vérnyomás, magas LDL koleszterin szint, alacsony HDL koleszterin szint, rossz inzulin érzékenység, magas cukorszint, magas trigliceridszint, dohányzás.

arteria2

Fontos felhívni a figyelmet itt arra, hogy rossz inzulin érzékenység esetén a szervezetnek sokkal nagyobb inzulin szintre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő cukorszint alakuljon ki a testben. A magas inzulin szint viszont szív és érrendszeri problémákat, ill. rákot okozhat.

Már megint az elhízás…

A túlsúly is a rizikófaktorok közé tartozik, mivel az inzulin érzékenységet rontja. Egyidejűleg kell a szív és érrendszer rizikófaktorait csökkenteni és a csontvelő őssejt termelését fokozni abból a célból, hogy terápiás célzattal a szervezet őssejt termelését fokozzuk. A testmozgás (pl. futás) képes mindkettőre: növeli az inzulin érzékenységet és így csökkenti a cukor szintet valamint akár 400% -al is fokozhatja a csontvelő őssejt termelését.

Számos élelmiszerről is kimutatták, hogy alkalmasak mind a rizikófaktorok csökkentésre, mind a szervezet saját őssejtjeinek szaporítására, valamint hasznosak lehetnek a központi idegrendszer és a szív és érrendszer megbetegedéseinek enyhítésére. Kiemelendőek a gyógygomba kivonatok között a kígyószál, lepkefű, hernyógomba, cseppkőgomba kivonatok.

shutterstock_68901592

Gyógygomba és apigenin

Említésre méltó az apigenin gyulladás gátló hatása is, amelyről kimutatták, hogy megelőzheti a központi idegrendszer valamin a szív és érrendszer megbetegedéseit. Az agyi őssejt fokozásnak (Hippocampus) depresszió ellenes hatását is kimutatták. A cseppkőgomba kiemelendő ebben a tekintetben. Az étrend kiegészítők megfelelő összetételben alkalmasak lehetnek arra, hogy elősegítsék a szervezet őssejtjeinek egészséges működését.

Pusztán „őssejt fokozással” az említett problémák miatt csak korlátozott eredményeket érhetünk el. Fel kell használnunk a tudomány legújabb eredményeit ahhoz, hogy igazán hatékony „őssejt fokozót” hozzunk létre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.