A veszélyes hármas!

Egyes szakértők szerint az alkoholos italok allergiás reakciót válthatnak ki, illetve súlyosbíthatják a már meglévő allergiát.

"Bár ritkán, de maga az alkohol is kiválthat allergiás reakciót, leggyakrabban a borban és a sörben található különböző adalékanyagok okoznak problémát" – nyilatkozta Dr. Sami Bahna, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium volt elnöke, a Louisiana Állami Orvosi Egyetem Allergia- és Immunológiai osztályának vezetője  "A leggyakoribb tünetek a vörös, viszkető szem, az orrfolyás, a gyomorfájdalom és a nehézlégzés."

A borban és sörben található leggyakoribb allergének az árpa, az etanol, a szőlő, a maláta, a komló, a búza és az élesztő. Emellett a feldolgozás során a italba kerülő adalékok – tojásfehérje és a tartósításra használt, természetesen is előforduló szulfitok – is kiválthatnak allergiás reakciót.

y4no2pkc6

A tünetek súlyosságának skálája az apró bőrviszketéstől az életveszélyes asztmás rohamig és anafilaxiás sokkig terjed. A vizsgálatok szerint az alkoholfogyasztás a már meglévő allergiát is súlyosbíthatja.

"Különösen az ételallergiában szenvedők esetében kell vigyázni az alkoholfogyasztással" – tette hozzá Dr. Bahna "Az ő esetükben a legjobb megoldás az absztinencia."

A borban lévő tiraminok egyes esetekben fejfájást is okozhatnak. Bahna és kollegái a most vasárnap tartott ACAAI éves gyűlésen vitatták meg az alkohol- okozta allergiás reakciók témakörét. "Mindenképpen fontos, hogy ha bármikor az alkohol-allergia tüneteit érzékeljük magunkon, keressünk fel egy immunológust" – javasolja Bahna.

Forrás: