Lássunk tisztán! Mi is a bio?

Kezdjük ott: mi is az a bio? Egy életstílus, melynek lényege egészségünk és Földünk kímélése.

Az egészséges táplálkozás segít a lelki egyensúlyunk helyreállításában, amely magával vonzza a környezetünkkel való megbékélést. Először csak a spájz és a hűtőszekrény tartalmát választjuk meg jobban, később már könnyebben hajlunk arra, hogy a bútorokat, az energiatakarékos megoldásokat és az egyéb használati tárgyakat is ezeknek az elveknek megfelelően válogassuk össze, mindezt saját belátásunkból, az igazán biztonságos otthon megteremtéséért.

2078

A legfontosabb szabályokat mi is ismerjük:

vegyszermentes termesztés, tenyésztés,

mérgező létesítményektől (szennyvíztisztítók, gyárak), autópályáktól meghatározott távolságra fekvő gazdaságok

– leginkább a kézi erőt részesítik előnyben, a gépesített munkavégzés helyett.

Kutatások igazolták, hogy a bio élelmiszerek tápanyagtartalma akár 100%-al magasabb lehet a hagyományos gazdaságokból származóknál. Ezért szívesen alkalmazzák diéták során, egészség megőrzés céljából vagy súlyos betegségekből való kilábalásra. A élelmiszerek marketingje sajnos sok félreértéshez vezetett. A bio életforma alapelveit sérti a félretájékoztatás, hiszen pont a tudatosabb életet szorgalmazza.

A bio fogalom sokunk tudatában azt jelenti, hogy a táplálék nélkülöz mindenfajta adalékanyagot. Sajnos ez nem így van. Manapság egyre nagyobb igénye van a fogyasztói társadalomnak. Hiszen olyan népek ételeit akarja enni napszaktól és évszaktól függetlenül, mely élelmiszerek alapanyagainak folyamatos beszerzése és használata korlátokba ütközik.

Hiszen egyes növények, illetve állatfajok csak egy adott térségben és éghajlati övben képesek életben maradni. Viszont ahhoz, hogy egy másik kontinensről származó növényi vagy állati eredetű táplálékot bármikor megvásárolhassuk, bizony szükség van némi adalékanyagra. Ám az adalékanyagok milyensége és mennyisége, összetételi aránya igen fontos. Ma a betegségek, gombák elkerülése végett, amelyek nagyon nagy kárt okozhatnak a termelőknek és fogyasztóknak, mindenképpen adalékanyagokra van szükség.

Az élelmiszerekbe a következők okán lehet adagolni az E betűs adalékokat:

– az íz jobbítására

– a szebb megjelenés érdekében

– a minőség megőrzésére

– szavatossági idő hosszabbítására

– az állag megőrzésére

Ezeknek az anyagoknak az engedélyeztetésére éveket kell várni. Jelenleg 350 kémiai minőségjavítót engedélyeznek a hagyományos élelmiszeriparban és megannyi vegyszert találunk háztartásunkban, amelyek mára mindennapi mérgeinkké váltak. Ezzel szemben a bio élelmiszerekben csak 50 féle, szigorúan szabályozott anyagot találunk. Ezek elengedhetetlenek a termékkel szembeni higiéniai, tartóssági, illetve küllemi elvárások teljesítéséhez. Bizony, az élelmiszer kinézete is fontos, hiszen hiába bio, nem biztos, hogy tudnánk mit kezdeni például a szürke sonkával.

2079

Sok vita folyik az 50 engedélyezett adalékanyag körül, még a szigorú szabályozások mellett is. A bio jelölést nem sértő anyagok a növényi eredetű sűrítők, pl. az agar-agar vagy a pektin, a sütőporok és emulgáló szerek, valamint a szójalecitin. Az ízfokozókat, a szintetikus színezékeket természetazonos és szintetikus aromákat teljesen kizárták ebből a körből.

Magyarországon is megvannak a megfelelő szervezetek az élelmiszerek ellenőrzésére, melyek védjegye garantálja az EU-ban is elfogadott feltételeknek megfelelő minőséget. 2 civil szervezet lát el ilyen feladatot hazánkban: a Biokontroll Hungária Kft. és a Hungária Ökogarancia Kft. A szervezetek munkásságát a HU-ÖKO-01, illetve Hu-ÖKO-02 kódok jelölik. Természetesen egyéni döntés, hogy esetleg ennél is szigorúbban értelmezzük a vegyszermentességet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.