Néhány kérdés a magas vérnyomás betegségről

Az áramló vér nyomását, mely fenntartja az áramlást nevezzük vérnyomásnak.

Mikor beszélhetünk magas vérnyomásról?

A Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint a 140/90 Hgmm vagy ennél magasabb vérnyomás értékek esetén.

Mi okozza a vérnyomás emelkedését?

Vannak természetes élethelyzetek, amikor a szervezet az őt érő külső, vagy belső hatásokra a vérnyomás megváltoztatásával válaszol. Éjszaka alvás közben, vagy nyugalomban a vérnyomásunk csökken, ugyanakkor stresszhelyzetben, vagy fizikai aktivitás idején emelkedik. A dohányzás érszűkítő hatása révén emeli a vérnyomást. Az elhízás kapcsán pedig a túlsúly az, ami fokozott terhet ró a szívre és ezáltal az érrendszerre is.

ver76

Míg a férfiak magas vérnyomás megbetegedésének gyakorisága 50 éves életkor alatt gyakoribb, mint a nőké, a változó kor után ez az arány megváltozik, és ez elsősorban a női nemi hormonok érvédő és értágító hatásának lecsökkenésésével magyarázható.

A stressz, szorongás, állandó időkényszer a  magasvérnyomás-betegség egyik legfontosabb kiváltó tényezője. Ennek hatására emelkedik a szervezet adrenalin szintje, ami erős érösszehúzó hatása révén emeli a vérnyomást.

Akkor is előfordulhat, hogy magas vérnyomásom van, ha semmilyen panaszom sincs?

Igen, a betegség korai időszakában gyakori, hogy a beteg semmilyen tünetet, vagy panaszt nem észlel. Éppen ezért lényeges szűrővizsgálat a vérnyomásmérés, hiszen a fejfájás, a szédülés, a fülzúgás, a szapora szívműködés, vagy a látászavar már egy súlyosabb és egyben nehezebben kezelhető állapot jele lehet.

vernyomas_doboz9Mit tehetek, ha már mértek nálam magasabb vérnyomás értékeket?
Fontos a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, és az életmód megváltoztatása. Kerülni kell a túlzott sóbevitelt, a dohányzást, az alkoholfogyasztást. Az elhízás csökkentésével, rendszeres, nem megerőltető testmozgással és megfelelő stresszkezeléssel sokat tehetünk az egészségünkért.

Lehet-e a magas vérnyomást homeopátiával kezelni?

Mérsékelten emelkedett vérnyomás esetén az életmódváltás és a homeopátia megfelelő kezelést jelent, magasabb értékek esetén szükséges a hagyományos gyógyszerek szedése is, de ezek mennyisége csökkenthető homeopátiás kiegészítő kezeléssel.

Íme néhány, a leggyakoribb alkati szerek közül:

A Sulfur fokozottan érzékeny a melegre, gyakran kipirul az arca, hajlamos a vértolulásos fejfájásra, panaszait a hűvös enyhíti.

A Nux vomica heves vérmérsékletű, gyakran vezető beosztású, stresszben élő személy, aki sokat kávézik, étkezésben, ivásban hajlamos a túlkapásokra, gyakran vannak emésztési panaszai is.

vernyomas43

Az Aurum muriatikum típusú beteg hasonlít a Sulfurra, de érzelmileg labilis, gyakran szorongó, depressziós és önbizalom hiányos. Szívpanaszai, ritmuszavara is lehet.

A Lachesis nő magasvérnyomás betegsége gyakran indul a változó kor után, ez az alkat rosszul tűri a szoros ruhát, vagy magas nyakú pulóvert, fejfájása orrvérzésre enyhül. Jellemző rá a váltakozó hangulat, feldobott bőbeszédűségét depressziós hallgatagság követheti.

A Calcium carbonicum alkat általában elhízott, hajlamos az anyagcsere betegségekre, a vese- és epekövességre, korai érelmeszesedésre.

Az alkati kezelés mellett mindig érdemes a kiserek keringését javító golyócskákat is szedni, ilyen például az Arnica és az Arsenicum iodatum.

A homeopátia enyhe és súlyosabb magasvérnyomás betegség kezelése esetén is eredményesen alkalmazható, mert a szervezet saját védekező mechanizmusának serkentésével segít az anyagcsere betegségek, a stressz, és az elhízás leküzdésében, illetve csökkenti az esetleges szövődmények kialakulásának veszélyét.

Forrás: