UV400? – Nem mindegy milyen a napszemüveg

Harcsa Mónika optometrista a napszemüvegek minőségéről és az UV400 felirat jelentőségéről beszélt a Csak csajok műsorában.

Napjainkban nemcsak a túl sok számítógép előtt ücsörgés árthat – a pollenek, a kipufogógázok, sőt nyáron a vakító napfény ellen is védenünk kell szemünket. Bár mostanában még reggel hideg van, de vészesen fogy az idő a nyár beköszöntéig. Ilyenkor előkerülnek a napszemüvegek is. Harcsa Mónika optometrista a napszemüvegek fontosságáról beszélt a Csak csajok műsorában.

Mi az az optometrista?

Azt gondolnánk, hogy az optometrista szemészeti munkát végez. A szemész és az optometrista szakterülete között van bizonyos átfedés, de mégis külön szakmákról beszélünk. Az optometrista megvizsgálja a szemet, hogy nincs-e látási zavarunk. Elviekben felismeri a szembetegségeket és azok jeleiből, és megfelelő gyógyintézetbe irányít, de diagnózist nem állíthat fel. Az optometrista feladata, hogy felírja, beszerzi és javítja a szemüveget, kontaktlencséket.

Kell a felirat: UV400

Szemünk védelméről gyakran elfeledkezünk, pedig ngyon fontos mert az UV-sugarak károsítják a szemet főként a retinát, amely miatt nő az időskori vakság kockázata. A sugárzás tönkreteheti a szemlencsét, szürkehályogot okozhat, de akár a szem rákos megbetegedésének veszélye is fennáll. Ezért fontos, hogy napszemüveget viseljünk, de valóban jó minőségűt, az olcsó ugyanis csak rontja a szemet.

Minden napszemüveg gyártónak kötelező ellátnia a napszemüveget egy címkével, magyarázza Harcsa Mónika optometrista. Már nem elég, ha az UV védelmet feltüntetik a szemüvegen, hanem egy számszerű adatnak kell szerepelnie. Ha nem látunk a szemüvegen UV400 feliratot, akkor nem vegyük azt meg. A szakértő tehát azt ajánlja, hogy szakboltban vásároljunk napszemüveget.

Hiába 100%-os az UV védelem?

Meglepő módon az utcán árult szemüvegek is tartalmazhatnak UV szűrőt, de azok rossz minőségűek. Ennek oka, hogy sima préselt lencsékről van szó, amik – a márkás napszemüvegekkel ellentétben – nincsenek ellátva felületi védelemmel. A védelem nélkül karcos lesz a szemüveg, és ezeken a réseken is beszűrődik az UV fény.

Forrás: