Májátültetésre váró csöppség

A máj átültetése, a májtranszplantáció a gyógyszeresen már nem gyógyítható, előrehaladott májbetegségek gyógymódja.

Egy dunaújvárosi kisfiú, Dávid lassan egy éve jött a világra. Szülei egészségesnek hitték csemetéjüket, ám 3 hetes korában a gyermek elkezdett sárgulni. Eleinte ezt elhúzódó sárgaságnak hittek, ám később a gyermek szemfehérjéje is sárgává vált. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a gyermeknek májelégtelensége van.

A 11 hónapos kisfiú még mindig sárga. A gyermek állapota kielégítő, de nem tudják, mikor fordul hirtelen rosszabbra. Dávidnak nagy fájdalmai vannak, sokszor rosszat álmodik, hánykolódik. A májátültetésre váró kisfiú szüleivel járt a Reggeli műsorában.

Májtranszplantáció előtti kivizsgálások

A májátültetés előtt komoly vizsgálatok során kell átesnie a betegeknek, melyek három fázisból tevődnek össze. Az első fázisba egy részletes belgyógyászati kivizsgálás tartozik, amikor is a szervezet teherbíró képességét térképezik fel. Emellett a vizsgálatok ezen fázisában a műtétet kizáró körülményeket is ismertetik.

A következő fázisban megvizsgálják a beültetendő máj későbbi környezetét, azaz a beteg ereinek állapotát, érfejlődési eltéréseket. Az átültetés során várható vérigényre ugyancsak ilyenkor készül fel a Vérellátó Szolgálat.

Ezt követően kerülnek a betegek a várólistára, ahol azok a minden szempontból a transzplantációra alkalmas betegek találhatóak, akik számára bármikor adódhat egy vércsoportban és méretben megfelelő máj.

Dávid már túlesett ezeken a vizsgálatokon, melyek megviselték a gyermeket. Szülei mindenüket odaadnák a kisfiuk életéért.

Forrás: