Szilikon újra és újra

Egészségügyi szakemberek bejelentették, hogy a mellimplantátumok nem tartanak örökké, a nők felénél az eredeti műtéttől számított 10 éven belül el kell távolítani az eszközt.

Dr. Jeffrey Shuren, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) egészségügyi eszközök és radiológiai központjának igazgatója szerint ráadásul minél tovább visel egy nő egy implantátumot, annál nagyobb a valószínűsége a szövődmények kialakulásának. Az FDA jelentésében az áll, hogy a szilikonzselés implantátummal mellnagyobbításon átesett nők egyötödében kell az eszközt valamilyen szövődmény miatt eltávolítani 10 éven belül.

A rekonstrukciós beavatkozás keretében kapott implantátummal rendelkezők fele esetében kell 10 éven belül eltávolítani az eszközt. Az arányok eltérése azzal áll összefüggésben, mennyi egészséges szövettel rendelkezik a páciens az implantátum megtámasztásához.

mell46

A jelentés szerint a leggyakoribb szövődmények közé tartozik a kapszulazsugorodás (az implantátum körüli terület megkeményedése), további műtétek szükségessége illetve az implantátum eltávolítása. További gyakori komplikációk az implantátum kiszakadása, ráncosodás, mell aszimmetria, hegesedés, fájdalom és fertőzés.

Ezek gyakorlatilag ugyanazok a szövődmények, amelyeket akkor soroltak fel, amikor az Egyesült Államokban kapható két szilikonzselés implantátumot 2006-ban újra bevezették a piacra. Az FDA 2006-ig 14 éven keresztül tiltotta a szilikonzselés implantátumokat, mert aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az eszközök több betegséggel, köztük a rákkal és a lupusszal is összefüggésben állhatnak.

Shuren azonban azt nyilatkozta, hogy az előzetes adatok nem mutatják az emlőrák vagy a kötőszöveti betegségek, például a reumás ízületi gyulladás megnövekedett kockázatát. Ezek teljes kizárásához azonban az eddigieknél szélesebb körű és hosszabb időtartamú vizsgálatokat kell végezni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.