Nyolc évesen dohányzol?

Az indonéz gyermekjóléti hatóságok szakértői mindent megtesznek, hogy leszoktassák a hírekből ismert nyolcéves gyermeket, aki négy éve dohányzik és a mai napig nem tudott lemondani káros szenvedélyéről.

Az Indonéz Gyermekvédelmi Tanács elnöke, Arist Merdeka Sirait szerint Ilham függősége olyan méreteket öltött (a fiú napi 25 cigarettát szív), hogy azonnali segítségre van szüksége. "Amikor nem jut hozzá napi cigarettaadagjához, agresszív és irányíthatatlan lesz" – nyilatkozta Sirait. "Édesapja szerint tör-zúz, amikor nem kap cigarettát és úgy viselkedik, mint akit démonok szálltak meg."

A fiút jelenleg Jakartában kezelik a szakértők, ahol folyamatos orvosi ellenőrzés alatt tartják és pszicho-szociális terápia segítségével próbálják elterelni gondolatait a dohányzásról.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Indonéziában a legmagasabb a kiskorú dohányosok száma. Becslések szerint az országban a középiskolás és egyetemista fiatalok 37 százaléka dohányzik és a 15 év alattiak 25 százaléka is legalább egyszer kipróbálta már a cigarettát.

dohanyzas19

2010-ben egy, az interneten keringő videó hatására szerzett tudomást a világ arról a szumátrai kétévesről, aki naponta 40 cigarettát szívott el szülei tudtával. Szerencsére azóta hasonló terápiával sikerült leszoktatni a gyereket.

Indonéziában a dohányosok száma hatszorosára nőtt az utóbbi 40 évben: a WHO adatai szerint a 240 milliós lakosságból mintegy 89 millióan füstölnek napi szinten. Bár a kormány a jövedéki adó növelésével próbálja csökkenteni a dohányosok számát, a cigarettaárak a nemzetközi szinthez képest még így is rendkívül alacsonyak.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.