A világon mindenütt jobb érzés adni, mint kapni

A világon mindenütt jobb érzés adni, mint kapni – erre jutottak egy kanadai tanulmány szerzői 126 ország 234 ezer lakosának megkérdezésével.

A válaszadók szerte a világban egybehangzón azt felelték, hogy jó érzés töltötte el őket amiatt, hogy adományoztak. A jelenség éppúgy áll gazdag, mint szegény országokra, ahogy szegényebb és tehetősebb emberre.

Nincs különbség a demokratikus és a diktatórikus társadalmakban élők között, és nem számít a korrupció elterjedtsége és mélysége sem. A megkérdezett emberek sokkal könnyebben fel tudtak idézni emlékezetükből olyan vásárlást, amikor más számára vettek valamit, mint amikor maguknak – írja a LiveScience tudományos portál.

aj%25C3%25A1nd%25C3%25A9kok

"Meglátásaink azt sugallják, hogy a lelki jutalom, amelyet mások segítésével kapunk, mélyen gyökerezhet az emberi természetben, mivel megmutatkozik különböző kultúrákban és gazdasági környezetben" – mondta Laura Aknin, a kanadai Simon Fraser egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője. Hozzátette, hogy evolúciós szemszögből az érzelmi jutalom az önzetlenségért segítheti az emberiség hosszú távú fennmaradását.
A tanulmány az Amerikai Pszichológiai Társaság Personality and Social Psychology című folyóiratában jelent meg.

Forrás: