Napimádó bogarak

A napfürdőzés egészséges lehet, legalábbis egy észak-amerikai rovarfaj esetében, amelynek egyedei a napsugarak révén szabadulnak meg a kórokozóktól.

Régebben megfigyelték, hogy a kőrislevelű juhar (Acer negundo) rovarkártevői, a Boisea rubrolineata egyedei csoportosan gyülekeznek a napsütötte foltokon és eközben úgynevezett monoterpéneket, erős illatú, illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy ezeknek a vegyületeknek a rovarok szaporodásában lehet szerepük, esetleg közrejátszhatnak a ragadozók elleni védekezésben, vagy egyfajta kommunikációs eszközként szolgálnak.

Boisearubrolineata_480

A vancouveri Simon Fraser Egyetem kutatói a legújabb kutatások szerint viszont azt derítették ki, hogy a napfény hatására képződő monoterpének valósággal "bekapszulázzák" a juharpoloska testén tanyázó gombaspórákat, kórokozókat, meggátolva, hogy azok behatoljanak a rovarok szervezetébe.

"A megelőző jellegű napfürdőzés megóvja a rovarokat a kórokozóktól, amelyek búvóhelyeiken tapadnak a juharpoloskákra" – hangsúlyozta Gerhard Gries biológusprofesszor, a tanulmány társszerzője, hozzátéve: ez a védekezési mechanizmus vélhetően más rovaroknál is megfigyelhető.

Forrás: