A mosogatás a férfiboldogság titka

A több házimunkát végző férjek boldogabbak, mint a feleségüknek kevesebbet segédkezők – erre jutottak a Cambridge-i Egyetem szociológusai nemzetközi vizsgálódással.

Hét országban – Svédországban, Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában – gyűjtött adatok alapján tanulmányozták a férjek életelégedettségét, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy azok a legkiegyensúlyozottabbak, akik a legtöbbet segítenek a háztartásban.

Ennek oka részben az lehet, hogy nekik nincs bűntudatuk – vagy ha mégis van, kisebb – szorgosan házimunkázó nejük irányában, de nagyobb részben inkább az, hogy egyszerűen "megfejtették a nyugodt élet titkát".

takaritas

A férfiakat a kérdezők először arról faggatták, hogy mennyire elégedettek azzal, amit elértek életükben, felfrissült közérzettel ébrednek-e reggelente; utána a munkahelyi konfliktusokról kérdezték őket, végül pedig a háztartás következett: mennyi időt töltenek főzéssel, mosogatással, bevásárlással, barkácsolással.

A cambridge-i kutatók arra számítottak, hogy azok a nejek a boldogabbak, akiknek többet segít otthon a férjük, ám az derült ki, hogy ez inkább a férjekre áll: azaz közülük azoknak a közérzete jobb, akik többet segédkeznek a háztartásban. Ezzel szemben a feleségeknél nem igazán mutatkozott összefüggés boldogságérzetük és párjuk háztartási "segédmunka-mennyisége" között – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap

Forrás: