Online orvoshoz többet járunk?

Statisztikai adatok szerint az erre alkalmas telemedicinás rendszerben több férfi rögzíti online a vércukorszint adatait, mint nő, a hölgyek mégis szorgalmasabban ellenőrzik értékeiket.

Az online rendszert legszívesebben a középkorúak használják, a telemedicinás eszközök jövőbeni fejlesztése szempontjából ugyanakkor érdekes, hogy a rendszerbe feltöltött összes mérés több mint egyharmadát a húsz év alattiak körében végezték.

A telemedicinás rendszereket a világ számos országában használják eredményesen, hiszen segítségükkel a betegek rendszerezettebben követhetik nyomon vércukorszintjüket, vérnyomásukat vagy éppen szénhidrát-anyagcseréjüket és folyamatosan konzultálhatnak orvosaikkal. A cukorbetegség kontrollálásához a betegeknek legalább napi 4-5 alkalommal lenne szükséges ellenőrizni és feljegyezni értékeiket, így nem csoda, hogy az online megoldások hazánkban is egyre népszerűbbek-

Alig fél év alatt a felhasználók több mint 210 000 értéket töltöttek fel a magyar fejlesztésű, ingyenesen használható online rendszerbe, és bár körükben jóval több férfi volt (869 fő), a nők (554 fő) csaknem kétszer annyi értéket vittek be az adatbázisba – derült ki a Dcont.hu online vezethető vércukornapló statisztikai adatainak elemzéséből.

qfc8k5qe5

Az elemzés rámutatott, hogy a középkorúak – lépést tartva a korral – szívesen használják a telemedicinás rendszert, az összes felhasználó több mint 60 százaléka ugyanis a 30-60 év közötti korosztályból került ki, de az életkori megoszlásnál egy jól azonosítható csúcs mutatkozott a 13-17 év közöttieknél is.  Figyelemre méltó, hogy a 20 év alatti felhasználók aránya 17,6% volt, de ők végezték az összes mérés 32,7%-át. Ez az adat arra utal, hogy a fiatal- és serdülőkori 1-es típusú cukorbetegek gyakran élnek a vércukor-önellenőrzés lehetőségével, de az adatokból az is kiderült, hogy a 70 év felettiek ritkábban mérik értékeiket

A rendszerben a feltöltött adatokból átlagértékek, mérési naplók, grafikonok generálhatók, amelyeket a beteg megtekinthet és kezelőorvosának is megmutathat. Szükség esetén arra is lehetősége van, hogy akár azonnal, elektronikus úton konzultálhasson a szakemberrel. Ez mindkét fél számára lényegesen egyszerűbbé teszi a cukorbetegség kontrollálását, az elemzés tanulsága szerint ugyanis az online orvosukat rendszeresen látogatók vércukorértékei a folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően hosszabb távon is optimálisak voltak.

A telemedicinás rendszerek bárhonnan gyorsan elérhetők, ahol az internet-hozzáférés biztosított, és az okostelefonok rohamos terjedésével már arra sem kell sokat várni, hogy az adatok mobiltelefonon keresztül közvetlenül is feltölthetőek legyenek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.