Megelőzhető erőszak?

A fiatalok az átlagosnál nagyobb mértékben vannak kitéve annak a veszélynek, hogy áldozattá vagy bűnelkövetővé válnak, az iskolai erőszak sokszor csak tünete a gyerekek otthoni veszélyeztetettségének.

A figyelmeztető jelek azonban felismerhetőek, ha a fiatalokkal foglalkozó szakemberek tudják, mire kell figyelniük. Ezt oktatják a TEtt program keretében szervezett ingyenes képzéseken orvosoknak, védőnőknek, ápolónőknek.

Hogy szükség van ilyen programokra azt számos kutatás és hazai vizsgálat igazolja. „Az erőszakos viselkedés és az otthonról hozott negatív minták kezelhetőek, a családon belüli erőszak esetei felismerhetőek, az iskolai erőszak megelőzhető volna.” – fejtette ki Csemáné Dr. Váradi Erika, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese, a TEtt program bűnmegelőzési képzési alprojektjének szakmai koordinátora. Ezért remélik, hogy a gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakemberek élnek a lehetőséggel, és részt vesznek a kétszer háromnapos felnőttképzési tanfolyamokon, amelyek folyamatosan indulnak Debrecenben, Miskolcon és Pécsett. A képzéseken való részvétel ingyenes, és a TEtt program biztosítja a szállást, az étkezést és megtéríti az útiköltséget is.

shutterstock_591695681

A „TEtt – program az áldozatokért és tettesekért” komplex bűnmegelőzési program részét képező térítésmentes bűnmegelőzési képzésekre 9 megyéből (Somogy, Baranya, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) jelentkezhetnek orvosok, védőnők, gyermekvédelmi szakemberek.

A tanfolyamok három témát ölelnek fel. A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai című képzés hallgatói megismerhetik a már bűnelkövetővé vált vagy veszélyeztetett fiatalok főbb jellemzőit. Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon című tanfolyamra jelentkezők tájékozódhatnak az áldozatok jogairól, az áldozatsegítés eszközeiről. A Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei című képzés részvevői az elkövetők társadalmi beilleszkedését segítő megoldásokról kapnak képet.

A TEtt program a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közös programja. A program hat alprojektből áll: a bűnmegelőzési képzések mellett magában foglal áldozatsegítési, reintegrációs, közérdekűmunka-büntetés, közösségi foglalkoztató és kutatási alprojektet is.

Forrás: