Pókember a tudományban

Egy különleges projekt keretében ötvözték a pókselymet az emberi bőrrel, aminek köszönhetően egy olyan szuper erős anyagot hoztak létre, amely akár a puskagolyót is képes megállítani.

Vajon már el is járt a kevlár felett az idő? Talán még nem teljesen, de az újonnan kifejlesztett csodaanyagot golyóálló tulajdonsága mellett számos orvosi célra is fel lehet majd használni.
Essaïdi eredeti művészeti alkotása egy hűtőszekrényben tárolt laboratóriumi emberi bőrszövetminta, kiegészítve egy videofelvétellel, amelyen az látható, amint az anyagot lövéspróbának teszik ki. A különleges bőrdarab hamarosan Geert Verbeke, belga műgyűjtő szokatlan művészeti kollekcióját gazdagítja majd. „Ez az alkotás egyesíti a természetet, a tudományt és a művészetet”, mondta Verbeke.

19ld26511

A pókselyem háromszor olyan erős anyag, mint a kevlár, melyet elsősorban a katonai golyóálló mellények készítésénél alkalmaznak, mondta El Ghalbzouri. Mivel a golyóálló mellények előállításához általában 33 réteg kevlárt felhasználására van szükség, így a még több rétegű pókselyem még hatékonyabb védelmet tudna nyújtani a puskagolyók ellen, tette hozzá El Ghalbzouri.

Essaïdi és El Ghalbzouri szerint az orvostudomány a közeljövőben akár az égési sérülések kezelésére is fel tudja használni a bőrszövet és a pókfonál házasításával létrehozott anyagot. Emellett számos más területen is lehetne alkalmazni a megerősített szövetet, például törött csontok és szakadt ínszalagok rögzítésére, nyílt sebek összevarrására, sőt kiváló rugalmassága miatt akár még ejtőernyőzsinór is készülhetne belőle, nyilatkozta El Ghalbzouri a Reuters hírügynökségnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.