Lila halmok bűvöletében

Gyógynövényházat és középkori minta alapján megtervezett gyógynövénykertet adtak át a pannonhalmi levendulahetek megnyitója alkalmából a Bencés Főapátság területén.

A bencés szerzetes közösség napjainkban folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységet, amelynek évszázados hagyományai vannak a bencés rendben. Felelevenítik azokat az ismereteket, amelyeket egykori szerzetes-tudósok írásba foglaltak, s az ősi receptúrák alapján, ám XXI. századi technológiai színvonalon készülnek a gyógynövény alapú termékek, köztük a levendulaolaj, a szappan és a levendulatea – mondta Hortobágyi Cirill perjel a megnyitón.

A gyógynövényházban teázót rendeztek be, ahol a vendégek megkóstolhatják az évszázados receptek alapján készített teákat, a levendulahetek idején pedig a különféle levendulaitalokat is. A teázóban kiállított régi receptkönyvek, gyógyító növények, a monostori gyógynövény-kultúráról adnak áttekintést az érdeklődőknek.

virag1

A gyógynövényház szomszédságában található a levendula-lepárló látványműhely, ahol a levendulaolaj készítésének mikéntjét ismerhetik meg a monostor vendégei. Hortobágyi Cirill azt is elárulta, hogy a levendulának két fajtája van: a francia levendula gyógyító hatása intenzívebb egyebek között fejfájás ellen, molyüldözőnek viszont hatásosabb a később virágzó angol levendula.

A gyógynövényház közelében lévő levendulaültetvényen szerdán Várszegi Asztrik főapát és Borkai Zsolt győri polgármester kezdte meg a virágok betakarítását. A három hétig tartó levendulaprogram során a Pannonhalmát felkereső vendégek ismerkedhetnek a levendula-betakarítással, az olajlepárlással, a Viator Apátsági étteremben pedig levendulás ételeket és italokat kóstolhatnak

Forrás: