Könyvsarok a beteg gyermekeknek

Mintegy 700 új könyv kerül a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Gastroenterológiai osztályára a Csodalámpa Alapítvány szervezésében.

A bent fekvő és a kezelésekre járó, súlyosan beteg gyermekek mindennapjait szeretné színesíteni a kívánságteljesítő szervezet azzal, hogy könyvsarkot alakít ki a klinikai osztályokon. Így ebben az évben már országosan 11 kórházban több mint tízezer könyv áll a beteg gyerekek rendelkezésére. Az önkéntesek összefogásával működő alapítvány az életet fenyegető betegségben szenvedő – pl. leukémiás, daganatos, transzplantált, izomsorvadásosgyermekek egy-egy kívánságát teljesíti, így 2003-tól már országszerte több mint 1500 kisbeteg álma válhatott valóra.

A kívánságteljesítések mellett az alapítvány munkatársai szeretnének még több figyelmet fordítani a kórházban kezelt apróságokra, erőt adva nekik a betegségük leküzdéséhez. Az első Csodalámpa-könyvsarok tartalmas kialakításában az önkéntes segítők és támogatók mellett az alapítvány védnöke Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter közreműködött Az elmúlt években átadott 3 budapesti és 7 vidéki könyvsarok mellett most ismét a fővárosban, a Heim Pál Gyermekkórházban lesz lehetőség arra, hogy a gyerekek a kezelések idején meséket, regényeket olvashassanak, ismeretterjesztő, sportkönyvekből szerezzenek hasznos információkat.

A kezdeményezéssel az alapítvány szeretné folytatni azt a munkát, amit a kívánságteljesítésekkel 8 éve kezdett: a súlyos állapotban lévő gyerekek érezzék, nem felejtkeztek el róluk, helyük van az egészséges társaik között, a felnőttek segítenek nekik, hogy legyen erejük a betegségek leküzdésében.

A Csodalámpa Alapítvány önkéntesinek és támogatóinak segítségével az alapítás óta (2003) eddig több mint 1500 kisbeteg álma válhatott valóra, melyek mindegyike. 3-18 év közötti gyerekek találkozhattak kedvenc művészeikkel, sportolókkal, hírességekkel – Flatley, Schumacher, Bear Grylls, Talmácsi Gábor, Irigy Hónaljmirigy, LL Junior -, ellátogathattak azokra a helyekre, ahova eddig csak álmukban juthattak el – Legoland, Harry Potter-túra, Eurodisney.

olvas4

Olyan tárgyakat, játékokat kaphattak – mobiltelefon, laptop, playstation, kerékpár, csúszda -, amire a család anyagi helyzete miatt eddig nem is gondolhattak, és azt is megtehették, amire korábban csak vágyakoztak – repülhettek, hőlégballonozhattak. Sajnos az országban 5000 olyan gyerek él, aki betegsége, állapota miatt kívánhat a Csodalámpától, számuk folyamatosan nő, például évről évre többszáz új daganatos és leukémiás megbetegedést regisztrálnak a gyerekeknél.

Az alapítvány a könyvsarkok kialakításával szeretne továbbra is örömet okozni azoknak a kicsiknek, akik már egyszer kértek a Csodalámpától és azoknak is, akik kívánsága még nem érkezett el a lelkes felnőtt csapathoz, amelyben többek között nővérek, kórházpedagógusok, orvosok, grafikusok, taxisok, banki szakemberek és sok-sok cég képviselőiként és magánemberként is próbálják jobbá tenni a kisbetegek körülményeit.

Forrás: