eHealth 2011: Technika pótolná a hiányzó orvosokat?

„Az elöregedés, a migráció és a nehézkes karrierépítés miatt 2020-ra egymillió dolgozó fog hiányozni az európai egészségügyből” – mondta el Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a The World of Health IT című rendezvényen.

A konferencia „eHealth az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása valamint a kapacitások és a humánerőforrás optimalizálása érdekében” című szekcióülésének résztvevői szerint a számítástechnika segíthet a káros hatások mérséklésében.

Miközben egyre több orvosra és nővérre lenne szükség, az Európában zajló folyamatok veszélyes irányba haladnak. Jelentős a szakemberek Amerikába vagy Ázsiába vándorlása, de a kontinensen belül vonzóbb országok is „elszívják” a kevésbé vonzó államok dolgozóit. Számos földrajzi területen már ma is nehéz megfelelő szakembert találni bizonyos esetekhez

Ha a polgárok nem játszanak aktív szerepet saját egészségük megőrzésében – figyelmeztetett Michal Danilák, a Szlovák Egészségügyi Informatikai Intézet igazgatója – a civilizációs betegségek és az társadalom öregedése az egész egészségügyi rendszerünket lerombolják. A dohányzás vagy a mozgásszegény életmód okozta betegségek több millió eurót emészt fel évente. Ezek az összegek figyelemfelkeltő kampányokkal, például az interneten, vagy a közösségi oldalakon folyó aktív kommunikációval megspórolhatók lennének.

shutterstock_65653186

Gergely Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora szerint is a páciensek aktív szerepvállalása lehet a megoldás a rendszer hatékonyabbá tételére. Azzal például, hogy a betegek otthon megkapják az állapotuk megfigyeléséhez szükséges eszközöket, mondjuk a vérnyomás- vagy vércukorszintmérőt, kiváltható a kórházi tartózkodás.

A páciensek saját adataikat felvihetik egy internetes felületre, amely nem csak továbbítja azokat az orvosnak, de a beteg számára azonnal ki is értékeli. Ezek után sokszor egy „virtuális vizit” is elég: az orvos gyorsan, személyes találkozás, várakozás, utazás nélkül tud tanácsot adni, kevesebb szakember is elég tehát több beteg kezelésére.

Az információtechnológiai háttérrel támogatott tanácsadás, ártalomcsökkentés és önvizsgálat tehát hatalmas összegeket és értékes munkaórákat spórolhat meg az egészségügyben. Ennek elérése érdekében már eddig is számos lépés történt. A fejlesztések ugyan még gyermekcipőben járnak, és jelenleg az a legfőbb cél, hogy az érdeklődést felkeltésék az új technológiák iránt.

Forrás: