Nem segít a pálmalevél a prosztatán!

A kis legyezőpálma pora, amelyet gyakran használnak a megnagyobbodott prosztata kezelésére, semmivel sem hatásosabb, mint a placebó.

Sok férfi használ természetes gyógymódot a prosztataproblémája kezelésére. Ezek közül is az egyik leginkább elterjedt a legyezőpálma. Pedig az új kutatás vezetője, Dr. Michael J. Barry tapasztalatai szerint ez a szer még akkor sem nevezhető hatásosnak, ha a megszokott adag háromszorosát adják belőle a betegeknek.

A prosztataproblémák leggyakoribb tünetei a gyakori vizelési inger és a szorító érzés. Általában gyógyszeres kezelést, néha műtétet javasolnak rá, de sokan hisznek a természetes gyógymódokban is. Egy 2007-es felmérés szerint az amerikai felnőtt lakosság 17,7 százaléka szedett be valamilyen növényi szert az adatfelvételt megelőző 30 napban, ebből 5 százalék pálmalevél-készítményt. Az idős férfiak között ez az arány még magasabb.

Az mindenképpen előny, hogy a legyezőpálmának legalább nincs mellékhatása: „Aki szeretné, próbálja ki nyugodtan, nem árt, de nem is hatásosabb, mint a placebó. Én a magam részéről nem szedném.” – vélekedett Barry.

e93b5uo31

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című lap szeptember 28-i számában jelent meg.

A kísérletbe 369 beteget vontak be, akik átlagéletkora 61 év volt. Egy részük pálmalevél-kivonatot, más részük placebót szedett. A megfigyelés 72 hete alatt az első csoport tagjai az Amerikai Urológiai Társaság Tünetskálája szerint 2,2, a második csoportéi 3 pontos javulást értek el. Tehát azt kell mondani, hogy a pálmánál még a placebó is hatásosabb. A javulás mérésénél az olyan tünetekre voltak tekintettel, mint a vizelés gyakorisága nappal és éjszaka, a szexuális élet és az alvás minősége, a vizelettartás képessége és a prosztata gyulladásos állapota.

„Tudjuk, hogy az ilyen betegségek kezelésekor nagyban érvényesül a placebóhatás.” – szögezte le Barry, éppen ezért elképzelhetőnek tartja, hogy egyeseknél mégis hatékonynak bizonyul a pálmalevél. Ám meggyőzőbbnek érzi a kutatásuk eredményét.

Forrás: