Előre jelezheti a csonttöréseket a fogröntgen

A röntgensugárral végzett vizsgálat előre jelezheti a csonttörések megnövekedett kockázatát – olvasható a Bone legutóbbi számában.

A Göteborgi Egyetem munkatársai korábbi vizsgálatai szerint az alsó állcsont ritkás szerkezete felvetette, hogy a vizsgálati alany korábban valamilyen lokalizációban csonttörésen esett át. Lauren Lissner és munkacsoportjának legújabb tanulmány ezen tulajdonságot arra használta fel, hogy röntgenvizsgálat segítségével előre jelezzék a magas csonttörési kockázatot.

1zwr2ut47

A kutatók az eredményeket egy 1968-ban indult átfogó göteborgi tanulmányra alapozták, mely 731 hölgyre terjedt ki. Az alanyokat 38 és 60 éves koruk között többször vetették alá röntgen-vizsgálatnak. A teljes vizsgálati periódus során 222 csonttörést azonosítottak. Megállapították, hogy a 38 és 54 év közötti hölgyek 20 százalékánál ritkásnak bizonyult az alsó állcsont sűrűsége, ráadásul ez az állapot a későbbiekben fokozta a törések kialakulásának veszélyét.

Ugyan jelen vizsgálat csupán hölgyek esetén vizsgálta az összefüggést, de a szakértők szerint a kapcsolat férfiak esetén is fennállhat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.