Milyen ételektől lesznek erősek a fogai?

Az étkezés a fogaink egészségére is hatással van. Nem csak a cukorka lehet ártalmas!

Jó tudnunk azt is, hogy akadnak olyan ételek, illetve étkezési szokások, amelyek kifejezetten jót tesznek a fogainknak.

A kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet tölt be a fogak egészségében is. Az ilyen étrend az összes fő ételcsoportot magában foglalja: gyümölcsök és zöldségek, tejtermékek, hús, hal stb.

A fogromlást okozó ételek közé tartoznak a magas cukortartalmú ételek ? sütemények, fagylalt, méz stb.

Az alacsony pH értékű savas italok károsítják a fogzománcot (például a kóla). A ragadós ételeket nem tudja a nyál könnyen lemosni a fogak felszínéről, így növekszik a fogak cukroknak és savaknak kitettsége, ami fogromlást okozhat.
9553A száj egészsége szempontjából jó ételek a rostokban gazdag ételek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek ? ezek növelik a nyál termelését, amely semlegesíti a savakat, segít a fogak ételdaraboktól és cukortól való megtisztításában a rágás során. Jók még a cukormentes gazdag ételek ? tej, joghurt, rizs, hús, hal, és a nagy víztartalmú gyümölcsök és zöldségek ? körte, dinnye, zeller és uborka.

Végezetül néhány jó tanács a fogai egészsége érdekében: csak főétkezéseknél és ne étkezések között egyen édességet ? ugyanis a nyáltermelés megnövekszik a főétkezések alatt, ezzel semlegesíti a savak nagy részét, ezzel pedig csökkenti a kockázatot.

Kerülje a cukros vagy savas italokat az étkezések között, és inkább igyon tejet vagy vizet helyettük. Fejezze be étkezését sárga sajttal ? ez segít semlegesíteni a szájban lévő savakat, különösen édes ételek fogyasztása után.

További információk itt találhatók.

Forrás: