A hiányos fogsor a infarktust okozhat

A természetes fogak száma azt tükrözi, mennyi krónikus gyulladásnak volt kitéve a személy élete során.

Svéd kutatók szerint a hiányos fogsorú emberek esetében sokkal nagyobb a szív eredetű halálozás kockázata, mint azokban, akiknek hiánytalan a mosolya.

?A szív- és érrendszeri betegségek, különösen a szívkoszorúér betegség szoros összefüggésben áll a megmaradt fogak számával? ? nyilatkozta Anders Holmlund az AFP hírügynökségnek a Journal of Periodontology folyóiratban publikált tanulmány kapcsán. ?A kevesebb mint 10 saját foggal rendelkező emberekben hétszer magasabb a szívkoszorúér betegség okozta halálozás kockázata, mint az ugyanolyan életkorú és nemű, de több, mint 25 megmaradt foggal rendelkező emberekben.?

Bár az elmúlt 15 évben számos tanulmány mutatott összefüggést a szájegészség és a szív-érrendszeri betegségek között, Holmlund kutatása közvetlen kapcsolatot tárt fel a szív-érrendszeri megbetegedések és a megmaradt fogak száma között.6438A Gunnar Holm és Lars Lind közreműködésével készített tanulmány 7674, zömmel fog körüli (periodontális) betegségben szenvedő nőt és férfit vizsgált átlagosan 12 évig, és 629 személy halálának okát elemezte, akik a tanulmány időtartama alatt vesztették életüket. 299 alany esetében a halált szív- és érrendszeri megbetegedés okozta.

A fogak száma és a szívbetegségek közötti összefüggés elmélete alapján a szájban és a fogak körül kialakuló fertőzések áthúzódhatnak a szisztémás keringési rendszerre, és alacsony fokozatú, krónikus gyulladást okozhatnak, ami a szívroham és más szív-érrendszeri epizódok közismert kockázati tényezőjének számít. A természetes fogak száma azt tükrözi, mennyi krónikus gyulladásnak volt kitéve a személy élete során.

A tanulmányt az a tény korlátozza, hogy az eredményeket nem lehetett társadalmi-gazdasági faktorokhoz igazítani, és nem lehetett teljes mértékben a szív-érrendszeri kockázati tényezőkhöz igazítani.

A szívbetegség világszerte az első számú haláloknak számít: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy 17 millió ember halálát okozza évente.

Forrás: