Fogszabályzók – milyet, mikor, miért?

A fogszabályzókra nagyon nagy az igény. Egyre többen ismerik fel jelentőségét, mind gyerek, mind felnőtt korban. Íme néhány válasz a gyakorta felmerülő kérdésekre

Miért kell?

Egy fogszabályozó kezelés célja mindig az, hogy a lehető legegészségesebb fogsort érjék el. Ennek eredményeként normálisan tudsz harapni, kényelmesebben enni, és könnyebben ápolni a fogaidat. A gyönyörű mosolyról már nem is beszélve.

A kezeléshez majdnem mindig hozzátartozik a fogszabályzó használata, hogy kiegyenesítsék a görbe, zsúfolt, kiálló fogakat, eltüntessék a fogak közötti hiányokat és beállítsák az egészséges harapásmintát – azt, amikor a felső és alsó fogaid találkoznak, mikor becsukod a szád.

A kezelés időtartama általában 18 hónap és két év között mozog, mely alatt 4-6 hetente ellenőrzésre kell járni.

fogszabalyozo

Mennyire gyakori?

Csak brit statisztikával tudunk szolgálni, de szemléltetésnek tökéletes: minden három gyerekből egynek rosszul állnak a fogai, és szabályozásra lenne szüksége. A fogszabályzó a gyerekeknél kiváltképp sikeres, és minden öt betegből négy gyerek. Ugyanakkor a felnőttek körében is nő az igény a kezelésre – csak Nagy-Britanniában közel egymillió embernek volt rá igénye az elmúlt évben.

Melyik korban a legideálisabb?

A legideálisabb kor a fogszabályozásra a 12-13 éves kor, amikor még fejlődésben van a szervezet. Egy felnőtt esetében a lehetőségek már korlátozottak, így valószínűbb, hogy műtétre van szükség.

fogak18

Milyet?

A fogszabályzóknak számos fajtája létezik. Néhány kivehető, mások rögzítve vannak, és folyamatosan viselni kell őket. Készülhetnek fémből, műanyagból, de kerámia darabok is elérhetők. Néhányuk ráadásul átlátszó, így csak nehezen vehető észre viselés közben.

Mennyire hatásosak?

A fogszabályzók általában jól funkcionálnak, de nagyon fontos a folyamatos ellenőrzés. Megragadhatnak benne ételmaradékok, melyek a szokásosnál nagyobb fogkőképződést eredményezhetnek. A kezelés ideje alatt fokozottan ügyelned kell a fogaid tisztítására, illetve arra, hogy mit eszel – példának okáért érdemes kerülni a cukrozott ételeket és italokat. Ezek mellett a fogorvos rendszeres látogatása is kötelező!

Forrás: