Kockáknak gyűrűs gyógyír

A pánikbetegséggel és szorongással küszködők számára egy internetes terápiás rendszer segíthet betegségük legyőzésében.

Napjaink felgyorsult életritmusa, a társadalom iparosodása és a digitális technológia térhódítása mind-mind hozzájárul a szorongás, a depresszió és a kényszeres zavarok egyre gyakoribbá válásához.

A pánikbetegség nehezen diagnosztizálható, de számos beteg krónikus állapotként éli meg és egyre gyakoribbak lesznek az emiatti kórházi kezelések. A pácienseknél jelentkezhet rettegés, szédülés, mellkasi fájdalom, légszomj, szívdobogásérzés, amelyek a szívinfarktus vagy az asztmás roham tüneteit utánozzák. A pánikbetegek a szorongás elkerülésére gyakran korlátozzák napi tevékenységeiket, kialakulhat náluk szerfüggőség vagy depresszió is.3817A tajvani Nemzeti Chen Kung Egyetem kutatói a tainani Chi-Mei Egészségügyi Központ pszichiátereivel együttműködve egy olyan rendszer fejlesztésén dolgoznak, amely forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást. Egy gyűrűként viselhető eszköz méri a bőr hőmérsékletét és vezeték nélküli interneten továbbítja az adatokat. A rendszer segítségével az egészségügyi dolgozók kommunikálhatnak a betegekkel, akik kérdéseket tehetnek fel és letölthetnek vonatkozó anyagokat. A betegek saját adataikat és értékelésüket is feltölthetik az adatbázisba. A bőr hőmérséklete jól jelzi a páciensek érzelmi állapotát.

?Amikor a betegek megtanulták a gyors relaxációt, képesek voltak gyorsan enyhíteni a pánikbetegség tüneteit? ? számoltak be a szerzők az International Journal of Business Intelligence and Data Mining folyóiratban. ?A következő lépésben olyan rendszert szeretnénk kialakítani, amely számítógép helyett mobiltelefonon is működik.?

Forrás: