Vegyünk egy mély lélegzetet!

A nap 24 órájában folyamatosan, reflexszerűen veszünk levegőt. Nyugodt légzéskor 1 perc alatt 16-szor vesz levegőt egy felnőtt ember, ekkor előfordulhat, hogy 2,5 liter levegővel telítjük meg tüdőnket.

Viszont ha nem figyelünk egészségünkre, minden egyes levegővételért meg kell küzdenünk. Világszerte november 16-án hívják fel a figyelmet a COPD-s megbetegedésekre, ami évente 3 millió ember halálát okozza.

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kiváltó okai lehetnek külső hatások, úgymint a szmoggal, károsító gázokkal szennyezett levegő vagy belső okok is, mint például a gyermekkorban gyakran elkapott légúti fertőzés, de lehet genetikai hajlam is a háttérben. Ezen betegek aránya azonban elenyésző, hiszen úgy, mint ahogy más betegségeknél is, a régóta dohányzó emberek a legveszélyeztetettebbek – ők teszik ki a COPD-s betegek mintegy 90%-át.

A COPD mára sajnos népbetegségnek számít, amely nagyban befolyásolja a betegek és családjaik mindennapi életét. A visszafordíthatatlan betegség következményeként a légzésfunkció hanyatlani kezd és végül akár légzési elégtelenség is bekövetkezhet. Ezért rendkívül fontos a betegség korai felismerése, amelyet azonban a kezdetben jellemző tünetmentesség nagyon megnehezít.

A COPD-t akkor tudjuk a leghatékonyabban megelőzni, ha teljesen mellőzzük a dohányzást, ide értve a passzív dohányzást is. Amennyiben azonban már régóta erős dohányosok vagyunk, jelentősen enyhíthetjük tüneteinket, ha szilárd elhatározással letesszük a cigarettát. Megpróbálhatjuk fokozatosan csökkenteni a napi adagot és ezáltal leszokni a cigarettáról. Mindenképpen figyeljük a testünk által küldött jeleket: az első tünetek egyike a köhögés, ami sok dohányos szerint a lerakódott kátrány felköhögése, pedig már ez is a krónikus obstruktív tüdőbetegség egyik jele lehet.

shutterstock_800660231

A COPD másik tünete, hogy a beteg fizikai terhelésnél, mozgásnál nem kap rendesen levegőt, fullad, légszomja van Ilyenkor a beteg azt veszi észre, hogy egyre fárasztóbb már a fizikai feladatok elvégzése, például felmenni a lépcsőn, rövid távokat megtenni. Ebben az esetben a fáradékonyság oka az, hogy a tüdő működésének károsodása miatt nem jut kellő oxigén a sejtekhez.

Ma már szerencsére egy egyszerű vizsgálattal könnyű kórismézni a COPD-t. Az időben történő felismerés nagyban segíti a betegség progressziójának lassítását és első tüneteinek késleltetését. A mai modern terápiák képesek a tüdőfunkciókat jelentősen és tartósan javítani, akár éveken át. Ezek a hörgőtágító készítmények megszüntetik a COPD kiváltotta hörgő-görcsöt, többük napi egyszeri használat mellett is jótékony hatással van a COPD klinikai lefolyására és a betegek életminőségére. A kezelésnek köszönhetően a betegek könnyebben lélegeznek, mert megnyílnak a beszűkült légutak, és 24 órán át nyitva is maradnak.

Amennyiben felmerül Önben a gyanú, hogy COPD-re hajlamos, keresse fel háziorvosát és kérjen légzésfunkció vizsgálatot, amivel fájdalommentesen értesülhet tüdejének állapotáról.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.