Hogyan tartsuk tisztán a tüdőnket?

A szennyezett levegő a tüdőbe kerülve gyulladást okoz, ami akár szívrohamot is okozhat.

A The Lancet című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint nem a stressz, hanem a légszennyezettség a leggyakoribb kiváltó oka a szívrohamnak. A szennyezett levegő ugyanis a tüdőbe kerülve gyulladást okoz. Jon Ayres professzor, a Birmingham Egyetem professzora arról számolt be, hogy a levegőben levő szennyezett részecskék növelik a légzési nehézségeket, a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél akár szívrohamot is okozhatnak, de az asztmával küzdők számára is különösen veszélyesek.

A szakértők néhány hasznos tanáccsal szolgálnak arra nézve, mit tehetünk mi magunk a káros hatások elkerülése érdekében. Először is, kerüljük el a forgalmas utakat, lehetőség szerint inkább mellékutakon, parkokon keresztül közlekedjünk. Ha csak lehet, hagyjuk ki az alagutakat is, valamint azokat a helyeket, ahol sok magas épület övezi utunkat.

maszk21

A nap nagy részét többnyire zárt helyen töltjük, de ott sem biztonságosabb, sőt egyes felmérések szerint bent akár kétszer-ötször is szennyezettebb lehet a levegő, mint az utcán. A tisztítószerek, légfrissítők, tévéképernyők mind vegyi anyagokat – VOC-t – bocsátanak ki. Az elektromos légfrissítők használata helyett ezért inkább szellőztessünk, vegyünk minél több szobanövényt, amelyek tisztítják a levegőt, továbbá üljünk messze a fénymásolótól.

Az utcán mindig a járdának az épületekhez közelebb eső oldalán menjünk, hogy távolabb legyünk az úttesttől. A babakocsiban ülő gyerekekkel is hasonlóan tegyünk, hiszen ők még jobban veszélyeztetettebbek, mivel egyrészt gyorsabb a légzésük, másrészt a szájuk az autók kipufogójával egy magasságban van. Buszon utazva, több szennyezés ér, ha a vezető oldalán ülünk, ahol a motor is található, emeletes buszon pedig érdemes a felső szinten helyet foglalni.

shutterstock_546172039

Az időjárás is befolyásolja a légszennyezettséget. A meleg kifejezetten ront a helyzeten, az a legbiztonságosabb, ha esős időben indulunk sétálni, mivel az eső kimossa a szennyezett részecskéket a levegőből. A kocogás vagy kerékpározás nem ajánlott forgalomban, hiszen intenzív mozgás közben még több káros anyagot lélegzünk be, ami ellen a maszkok sem nyújtanak kellő védelmet.

Sajnos, az sem feltétlenül segít, ha elhagyjuk a várost, mivel például a Londonban termelődő összes ózon Kelet-Angliába érkezik. Ráadásul egy kéthetes vidéki nyaralás semmit nem ér szemben az egész éves városban eltöltött időszakkal.

Forrás: