A halálos füst

A fűtés a legszegényebbek egyik legnagyobb egészségi kockázata, mert a füst gyakran halált okoz.

Amikor a téli hőmérséklet jóval fagypont alá süllyed, Afganisztánban nem a tálibok vezette felkelés ellen majd egy évtizede folyó háború bombái és töltényei jelentik az egyetlen életveszélyt; halálos lehet pusztán megvilágítani és melegen tartani egy-egy otthont.

Az égési sérülésekkel járó balesetek mellett a legfőbb probléma a fűtés és főzés okozta füst, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 54 ezer afgánt öl meg. Az áldozatok legnagyobb része öt éven aluli gyermek. Összehasonlításképpen: 2412 polgári személy halt meg és 3803 megsebesült a konfliktussal kapcsolatos erőszakos cselekményekben 2010 első tíz hónapjában az ENSZ adatai szerint.

A WHO a szegények egyik legnagyobb egészségi kockázatának nevezi a problémát. Szilárd fűtőanyagok lakáson belüli használata hasonlóképpen nagy gondot okoz más régióbeli országok, Pakisztán, Kína és India számára is. Afganisztán 30 milliós lakosságának több mint 95 százaléka szilárd fűtőanyagot éget el otthonaiban, olyanokat, mint a fa és a szén – állapította meg a WHO, amely a lakáson belüli szennyeződéssel legjobban érintett 10 ország közé sorolta Afganisztánt.

shutterstock_346714242

Az afgán családok tipikusan fatüzelésű bukharit, vékony fémből készült, dobalakú kályhát használnak, vagy szandalit, gödörben égő szenet egy kis asztal alatt, amelyet nehéz takaró borít és az emberek alája dugva melegítik a lábukat. A füst gyermekkori tüdőgyulladáshoz vezethet, tüdőrákhoz, hörghuruthoz és szív- és érrendszeri megbetegedéshez, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátása révén a klímaváltozáshoz is hozzájárul.

A lakáson belüli légszennyeződés főként a nőket és a gyermekeket érinti, mert ők töltik a legtöbb időt otthon – hangsúlyozta Szuraja Dalil, Afganisztán ügyvezető közegészségügyi minisztere. A lakáson belüli szennyeződés az egyik olyan terület, amely fenyegeti a lakosok túlélését. Olyan intézkedéseken dolgozunk, amelyek csökkentenék a lakáson belüli légszennyeződést, beleértve olyan dolgokat is, mint a villanyáram biztosítása, ami növeli a biztonságot és csökkenti a légszennyeződést a házban – hangoztatta a miniszter asszony.

Basir Nurmal, az afgán közegészségügyi intézet főigazgatója hangsúlyozta, hogy a fűtésből és főzésből származó füst az afgán otthonokban égéseket, szén-monoxid-mérgezést, légzési betegségeket és haláleseteket okoz.

shutterstock_53208319

A szén, a fa és a szalma füstjének belégzése kapcsolatba hozható a tüdőrákkal, továbbá a fej és a nyak rákos megbetegedésével. A fa füstjének állandó beszívása lényegesen növeli a méhnyakrák kockázatát a humán papillomavírussal fertőzött nőknél. A humán papillomavírus okozza a méhnyakrákot. A háború sújtotta országban azonban nincsenek adatok arról, hogy hány rákos esetet okozhatott a szennyezett levegő lakáson belül – mondta Nurmal.

A Globális Szövetség a Tiszta Főzőtűzhelyekért ENSZ-alapítvány szerint a hagyományos főzőtűzhelyek és a nyílt tüzek jelentik a főzés és a fűtés elsődleges eszközét majdnem hárommilliárd ember számára. A füst belélegzése világszerte majdnem kétmillió embert öl meg évente és további milliókat betegít meg – állapította meg a szövetség, amely azon munkálkodik, hogy tiszta főzőtűzhelyeket gyártsanak, és célul tűzte ki, hogy 2020-ig százmillió otthon használjon tiszta és hatékony tűzhelyeket és fűtőanyagokat. Szeptemberben az Egyesült Államok 50 millió dollárt adományozott a szövetségnek ötéves időszakra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.