Nincs gyerek, ha odalent gyulladt!

A kezeletlen prosztatagyulladás hosszú távon veszélyezteti a páciens egészségét, nemzőképességét. De mik is a tünetek, amelyek feltűnésével már gyanakodhatunk?

A heveny és a krónikus prosztatagyulladásnak nem mindig ismert az oka

Lehet gyanakodni a húgycsatornán feljutó kórokozókra, melyek más szerveket is megbetegítenek, lehet gondolni meg nem gyógyult korábbi gyulladásokra, bakteriális vagy nem bakteriális fertőzésekre, de gyakorta biztosan nem dönthető el a kiindulás oka – mondta dr. Varga Attila, az Urológiai Klinika docense.

A hirtelen jelentkező betegség, az akut gyulladás magas lázzal, hidegrázással, vizelési fájdalommal, vizelési nehezítettséggel jelentkezik. Antibiotikummal, lázcsillapítással gyógyítjuk, és ágynyugalmat rendelünk el. Az idült gyulladás kellemetlen közérzettel mutatkozik.

Jellemzője a herékbe, gáttájra vagy hasba sugárzó fájdalom, gyakori vizelési inger, vizeléskor jelentkező égető érzés a húgycsőben. A probléma az, hogy mivel a krónikus gyulladás a nemzőképes, tehát a 20-50 éves korosztályt érinti leggyakrabban, a hímivarsejtek egészségét veszélyezteti, ezért fogantatási zavart okoz, emellett átmenetileg gyengítheti a férfiasságot.

147011

Kezelése során a szakorvosi vizsgálatot követően, több alkalommal is vizeletet ad a páciens mikroszkopikus vizsgálatra. Ha van váladék a prosztatájában, annak szintén mikroszkopikus és bakteriális vizsgálata következik. Emellett elvégzik a prosztata ultrahangvizsgálatát annak megállapítására, hogy vannak-e kövek a páciens prosztatájában, mely gyakori krónikus gyulladás esetén.

A váladékból, vagy vizeletből kitenyésztett baktérium érzékenységének megfelelő gyulladásellenes kezelést írunk ki. Kiegészítjük nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerrel, s javasoljuk: kerülje az alkoholt, a fűszeres ételeket, a hosszan tartó meleg fürdőzést, a vizelet akaratlagos, hosszú ideig tartó visszatartását – tanácsolja az orvos.

A gyógyszert 4-8 hétig kell szednie a betegnek, s a tünetek mérséklődése után, növényi kivonatokat érdemes fogyasztani, mint rozspollent, tökmagolajat. A kezelés megoldja, az esetleg a betegség miatt kialakult merevedési zavart is.

Krónikus gyulladás esetében, a betegséget inkább kellemetlen állapotnak nevezi Varga, s arra biztatja a pácienseket, tanuljanak meg vele együtt élni. Természetesen, a gyulladás minden fellobbanásakor elölről kezdik a vizsgálatokat és a kezelést, s egyúttal javasolja, hogy akiknek már volt prosztatagyulladása, azok 50 éves életkoruk felett, évente mindenképpen végeztessenek prosztata rákszűrést – tudatta a DE EgészségCentrum magazinja.

Forrás: