Alacsony vérnyomás – a fiatal nők baja

Sok fiatal nő vérnyomása alacsony. Probléma-e ez valójában? Kell-e a magas vérnyomáshoz hasonlóan aggódni a normálisnál kisebb érték miatt, vagy közel sem olyan súlyos gond?

Az optimális vérnyomás

A szakemberek optimális vérnyomásról 120 Hgmm körüli értéknél beszélnek. Az amerikai szakirodalom a 130-140 Hgmm közötti vérnyomást prehipertóniának, azaz magas vérnyomást megelőző állapotnak nevezi, 140 Hgmm fölött pedig már egyértelműen magas vérnyomásról van szó. Alacsony az a vérnyomás, amelynek szisztolés, azaz első értéke tartósan 100 Hgmm alatt van.

“Az alacsony vérnyomás, vagy orvosi néven hipotónia, ha nincs a hátterében egyéb betegség, ártalmatlan jelenség. Ettől még persze lehet kényelmetlen, hiszen aluszékonyságot, fáradékonyságot okozhat, azonban az esetek 90 százalékában nincsenek kellemetlen velejárói” – szögezi le rögtön az elején dr. Barna István belgyógyász, hipertonológus, a Magyar Hypertónia Társaság titkára.

A szakember szerint a jelenség leginkább pubertáskorúakat, fiatal nőket és egyoldalú táplálkozást folytatókat, például vegetáriánusokat érint. Hátterében leggyakrabban – könnyen kezelhető – folyadékbeviteli-hiány áll. “Senki nem alacsony vérnyomással születik. Aki annyi folyadékot fogyaszt, hogy napi vizeletmennyisége télen-nyáron eléri a 1,5-2 litert, az normál esetben nem szenved alacsony vérnyomástól” – állítja dr. Barna István.

Az alacsony vérnyomás tehát a legtöbb esetben nem betegség, csak jelenség – az érintettek lehet, hogy egy életen át szédelegni fognak, illetve fejfájásra panaszkodnak, de a magas vérnyomásúakkal ellentétben garantáltan hosszú életűek lesznek.

Mit tegyünk szédülés, aluszékonyság ellen?

Akinek zavaróan alacsony a vérnyomása (egyébként viszont egészséges), a szakember először is azt javasolja, fogyasszon több folyadékot, és táplálkozzon optimálisan, vagy egyáltalán táplálkozzon. “Csökkent vérnyomás ugyanis különösen gyakran fordul elő anorexiásoknál is” – mondja a hipertonológus.
Végső esetben dr. Barna István azt javasolja, hogy egy kis nátriumot is lehet fogyasztani, azaz sózzuk meg az ételt. Míg a magas vérnyomásban szenvedőknek a nátrium ellenségük, és a szakember inkább káliumos sók fogyasztását javasolja számukra, az alacsony vérnyomásúak szédelgésén egy kevés nátrium-klorid enyhíthet.

rozmaring

A fitoterápia a rozmaringot ajánlja az alacsony vérnyomásúaknak. Változatos formában alkalmazható: teaként, borba keverve, masszázsolajként, de tonizálásra nagyon hatásos a rozmaringos fürdő is.

Bizonyos esetekben viszont súlyos betegségeket jelez

Vannak esetek azonban, amikor a csökkent vérnyomás érték súlyosabb problémákat jelez. “Csak a teljesség igénye nélkül említenék néhányat. Megszoktuk például vizsgálni, hogy van-e valamilyen hormonális eltérés a hátterében: több olyan hormonális betegség is van, – agyalapi mirigy, mellékvesekéreg, pajzsmirigy működési zavara -, amelyek tartós vagy átmeneti csökkent vérnyomásértékkel járnak” – nyilatkozta a hipertónia társaság titkára.

Számos olyan szívbetegség is létezik, – billentyűzavarok, ritmuszavarok -, amelyek következtében alacsony vérnyomásérték alakul ki.

Tüdőbetegségek, cukorbetegség, súlyos veseelégtelenség, májbetegség miatt szintén kialakulhat csökkent vérnyomás.

De utána kell annak is gondolni, hogy valaki esetleg nem-e olyan gyógyszert szed, amelynek ez a mellékhatása.

Forrás: https://napidoktor.hu/index