6 kúra hüvelyi fertőzésre

Hüvelygombával, HPV-vel küzdesz? Nézzük, hogy mit kell tudni a hüvelyi fertőzésekről, és mi az a 6 hatásos kúra, amit alkalmazni lehet ellenük!

Hüvelygomba: a leggyakoribb hüvelyi fertőzés

Ilyenkor a normál hüvelyflóra megváltozik és az ott élő gombák nagy számban elszaporodnak. Ez előfordulhat például túl sok stressz, cukorbetegség, hormonális fogamzásgátlók szedése, legyengült immunrendszer vagy antibiotikum kúra esetén, de legtöbbször valamilyen külső ok is kell hozzá: például a strandok, fürdők medencéinek, zuhanyzóinak, WC-inek közös használata.

A hüvelygomba tünetei: megváltozott jellegű és mennyiségű hüvelyi váladékozás (sűrű, fehér folyás), viszketés és/vagy fájdalom  spontán vagy közösülés után. A hölgyek 75%-a legalább egyszer megtapasztalja élete során ezeket a tüneteket, amik sajnos makacsak lehetnek: többszöri kezelés után is visszatérhetnek. A leggyakoribb a Candida albicans nevű kórokozó, de gyakorta többféle kórokozó egyszerre van jelen.

HPV (humán papilloma vírus): a legrettegettebb hüvelyi fertőzés

A HPV egy olyan víruscsoport összefoglaló neve, amely a bőrön és a nyálkahártyán okozhat elváltozásokat. Jelenleg kb. 130 fajtája ismert. A fertőzés feltétele a bőr és a nyálkahártya sérülése, ezért többnyire testi kontaktus útján terjed (közösülés, csókolózás). Léteznek alacsony és magas rizikójú HPV-típusok. Előbbiek szemölcsös elváltozásokat, kinövéseket (pl.: condyloma) okoznak a külső nemi szerven, a hüvelyben vagy a méhnyakon. Utóbbiak viszont daganatos elváltozások kialakulásához vezethetnek, pl.: méhnyakrákhoz.

Fotó: 123rf.com

Gyógyszeres vagy természetes gyógymód hüvelyi fertőzés esetén?

Ha immunrendszerünk egészséges, akkor képes megsemmisíteni a fertőzött sejteket, de ha a magas tumor rizikóval rendelkező vírus DNS-e beépül egészséges sejtjeinkbe, akkor beindulhat a ráksejtté alakulás folyamata. Mindez lehet tünetmentes, ezért nagyon fontos a nőgyógyászati szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel.

A hüvelygomba és a HPV kezelése általában gyógyszerekkel történik, de ha a tünetek nem állnak fenn régóta, és van idő a kezelésre, akkor érdemes természetesebb módszereket kipróbálni. Most erre mutatunk 6 példát!

1.) Biológiai hüvelykúp grapefruitmag kivonattal

Az első biológiai, grapefruitmag-kivonat tartalmú hüvelykúp több kutatás során hatékonynak bizonyult több hüvelyi fertőzés ellen. Akár már 8 óra elteltével megszünteti a hüvelyfertőzés kellemetlen tüneteit, és segíti a tejsav-háztartás helyreállítását. Vizsgálatok bizonyítják, hogy segítségével tünetmentesség érhető el HPV esetén is.

2.) Grapefruitmag csepp: meginni és irrigálni

A grapefruitmag csepp természetes vírus-, gomba- és baktériumölő szer. Megihatjuk gyümölcslében elkeverve, de irrigálhatunk is vele! A grapefruitmag kivonattal történő hüvelyöblítés ugyanis hatékony segítséget nyújthat a HPV leküzdésében! Irrigáláshoz a következőt tegyük: keverjünk el 10-20 grapefruitmag cseppet (egyéni érzékenységtől függően) 1 dl vízben, ezt tegyük a gyógyszertárban, drogériában kapható hüvelyzuhanyba, majd rázzuk össze és így használjuk.

https://napidoktor.hu/noi-egeszseg/a-ket-leggyakoribb-huvelyi-fertozes-azok-okai-es-kezelesi-lehetosegeik/

A problémától függően 3-6 napos grapefruitmag cseppes irrigáló kúra után szükséges tejsavas hüvelyöblítést alkalmazni (2 hétig, napi szinten) a hüvely tejsav-bacillusainak visszatelepítése és a hüvelyi környezet helyreállítása érdekében. Ezek után érdemes elmenni nőgyógyászhoz, hogy kiderüljön, sikerült-e elüldözni a kórokozókat.

3.) Probiotikumok és prebiotikumok

Az egészséges immunrendszer feltétele a megfelelően működő bélrendszer, éppen ezért érdemes prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó készítményeket alkalmazni. Ezek ugyanis segítik a bélflóra egyensúlyának visszaállítását: gátolva a kórokozó mikroorganizmusok növekedését és támogatva a hasznos baktériumok szaporodását.

4.) Kaprilsav

A Caprilenic csepp természetes gombaölő hatású zsírsavakat (undecilénsav és kaprilsav) tartalmaz kolloidális formában. Ezt lúgosító kezelés kiegészítéseként érdemes alkalmazni, hiszen a hüvely normál savas közege akkor áll fenn, ha a szervezet enyhén lúgos kémhatása rendben van.

5.) C vitamin

Mivel az egészséges immunrendszer képes megsemmisíteni a HPV vírussal fertőzött sejteket, ezért az elváltozások kialakulásának megelőzése érdekében érdemes immunerősítő hatású C vitaminkészítményt fogyasztani. Lehetőleg olyat, ami magas bioflavonoid tartalmú, mert a bioflavonoidok megnövelik a C vitamin hatását és segítik felszívódását.

6.) Lizin

A lizin egy olyan esszenciális aminosav, ami gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a működését, amiket a HPV vírus termeltet a sejttel, ennek következtében a vírus nem tud terjedni környezetében. A lizint érdemes C vitaminnal együtt szedni.

De mindenekelőtt: fő a megelőzés!

Így van, hiszen az egyensúlyban levő szervezetet nem támadják meg olyan könnyen a gombák és a vírusok. A HPV okozta elváltozások kialakulásának esélyét növelheti a fogamzásgátló tabletta szedése, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás, ezért lehetőség szerint mellőzzük ezeket. És még egyszer kiemelendő a nőgyógyászati szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel fontossága!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Julianna Barna

    Vizeletemben állandóan visszatérő baktériummal küzdök, pedig tisztálkodásomra mindig oda figyelek, házas életet már nem élek, ezért nem tudom mi okozhatja. Nagyon szépen megköszönve válaszát, tisztelettel Holtnerné

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.