Az aggódás megöli a gyermeki örömöt

Szakértők szerint az gyerekek stresszes állapotában olyan faktorok működnek közre, mint például a kinézetük miatti aggodalom, a különórák, az egyedüllét.

A Malagai Egyetem kutatói megalkották a ?Napi Stresszforrások Listáját?, egy iskolás gyerekekre irányuló módszert.

“Szükség van speciális eszközökre az iskolás gyermekeket érő napi stressz felmérésére.? ? mondta María Victoria Trianes, a tanulmány fő szerzője, a Malagai Egyetem professzora. Csapata ezért szerkesztette meg a ?Gyermekkori Napi Stresszforrások Listáját? (spanyol rövidítése az IIEC).

A Psicothema című spanyol folyóiratban megjelent tanulmány 25 szituációt sorol fel az egészség, iskola, család és társas kapcsolatok témakörben, melyek mind fontos tényezői a gyermek fejlődésének. A listát jóváhagyták más források is, mint pl. a pedagógusok és a szülők.

Az IIEC összefüggésbe hozható az iskolai jegyekkel és egészségügyi problémákkal. A leginkább befolyásoló tényezők a külső megjelenés miatti aggodalom, a túl sok különóra és az egyedüllét. A listát összefüggésbe hozták egy hormonnal is (ébredéskor mért kortizol-szint) és lehetővé teszi a társas-érzelmi változások előrejelzését.3696Az IIEC értékes információt szolgáltat a lélektani nevelési beavatkozásról szóló kézikönyvekhez, melynek segítségével fejleszthető stresszkezelő képességét.? ? jelentette a kutató.

A tanulmányban 1.094 malagai gyermek vett részt (533 fiú és 561 lány). A 8-12 éves gyerekeket 17 különböző iskolából gyűjtötték össze. ?Fontos, hogy a gyerekeknek megfelelő eszközeik legyenek a napi stressz legyőzésére, mivel erre a korcsoportra nincs igazán forrás.? ? mutatott rá Trianes.

A napi stressz felmérése gyermekkorban egyre fontosabbá vált az elmúlt 20 évben. A szakértők szerint a stressz depresszióhoz, szorongáshoz, alvási és étkezési zavarokhoz, renitens viselkedéshez és a tanulmányi eredmények romlásához vezethet. Az egészségi állapotot is befolyásolhatja. Ezért ?a megelőzés és a hatékony kezelés pozitív hatást gyakorol a gyermekek és serdülők mentális egészségére és fejlődésére.? ? állapította meg a professzor.

Forrás: