Kidurranó mellek!

Nagy-Britannia legnagyobb plasztikai sebészeti hálózata bejelentette, hogy bizonyos francia gyártású mellimplantátumok az átlagnál hétszer hajlamosabbak a szakadásra, mint azt korábban feltételezték.

A Transform brit plasztikai sebészeti hálózat Sunday Telegraph-ban közzétett jelentése alapján a francia Poly Implant Prothese (PIP) által gyártott minden tizennegyedik szilikon implantátum kiszakadt 2006 óta, ez rendkívül magas, körülbelül 7 százalékos sérülési arányt jelent.

Ez az arány jóval magasabb a korábban becsült értéknél, a brit Orvosi és Egészségügyi Termékeket Ellenőrző és Szabályozó Hivatal (MHRA) ugyanis előzőleg mindössze 1 százalékra becsülte a mellimplantátumok sérülési arányát. A francia ellenőrzési és szabályozó hatóság (AFSSAPS) szerint a brit értékek túlzóak, és nem annyira rossz a helyzet. A francia hatóság felmérése szerint 5 százalék környékére tehető a szilikonbetétek szakadási aránya.

injekci%2525C3%2525B32

Az egészségügyi szakértők ajánlása szerint a PIP által gyártott implantátumokat minél előbb el kellene távolítani az érintett nők melléből. Nagy-Britanniában körülbelül 42 ezer, míg Franciaországban közel 30 ezer nő érintett. A francia vállalat nem kommentálta a sajtóban megjelenteket, és egyelőre a brit Egészségügyi Minisztérium sem tudta megerősítni a számadatokat.

Andrew Lansley, brit egészségügyi államtitkár továbbra sem ajánlja a PIP által gyártott implantátumok rutinszerű eltávolítását, legalábbis amíg egyértelmű bizonyítékokkal nem tudják alátámasztani a sajtóban megjelent adatokat.

A közelmúltban csődbe ment PIP vállalat termékeit 2010-ben tiltották be, miután kiderült, hogy hatóságilag nem engedélyezett szilikon gélt alkalmaztak, és vélhetően ez okozta az abnormálisan magas sérülési arányt.

Forrás: