Szűréssel életeket menthetünk!

Tovább javul a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége a Euromedic Diagnosztika által Szegeden, a Klinikai Központban üzembe helyezett két új digitális mammográf segítségével

Tovább javul a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége a  Euromedic Diagnosztika által Szegeden, a Klinikai Központban üzembe helyezett két új digitális mammográf segítségével.

A Euromedic Diagnosztika egy  Hologic  direkt digitális mammográfot  telepített  a Rendelőintézetben lévő szűrőállomására, és a GE legújabb, stereotaxiával rendelkező  digitális mammográfiás berendezését pedig a Pathologiai Intézetben működő emlődiagnosztikai egységében helyezte üzembe. Az új gépeknek köszönhetően tovább nő a rákmegelőző állapotok, valamint a kóros elváltozások felfedezésének aránya. Az eddig alkalmazott filmes megoldást felváltja a modern, digitális képmegjelenítés.

Az emlő összenyomására (kompressziójára) itt is szükség van, és továbbra is röntgensugárzást használ a módszer, azonban 25 %- kal csökken a sugárterhelés egyrészt a detektorok érzékenységének, másrészt az utólagos számítógépes képfeldolgozás lehetőségének köszönhetően. Ennek segítségével ugyanis a kisebb expozíciós hibákat ki lehet küszöbölni, így a felvételek ismétlése elkerülhető. A mammográffal végzett mintavételek a korábbihoz képest gyorsabban és pontosabban végezhetők el.

Az emlőráknál – mint a legtöbb tumornál – a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre.

Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.

p9mdf3m61

Ezért nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre.

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz. Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik.

Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de:

– az emlőben csomót tapint
– az emlőbimbó behúzódik
– az emlő bőrén behúzódást észlel
– emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg
– az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik
– az emlőbimbóból véres váladékozást észlel
– a hónaljban csomót tapint

Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni!

A Euromedic Diagnosztikai központ munkatársai a legkorszerűbb berendezésekkel várják a szegedi és Szeged környéki női lakosságot az akár életet mentő mammográfiai szűrésre.

Forrás: