Aszpirin nőknek!

Holland kutatók szerint nem jó ötlet aszpirint szedniük azoknak az egészséges nőknek, akik ezzel szeretnék megelőzni a szívrohamot és az agyérgörcsöt, annak ellenére, hogy gyakran használják a gyógyszert erre a célra.

Dr. Jannick Dorresteijn, az Utrechti Orvostudományi Egyetem kutatója szerint nagyon kevés nő profitál ténylegesen a gyógyszer szedéséből. Számszerűsítve a szakértő azt állítja, hogy 50 pácienst kell kezelni ahhoz, hogy egy esetében előnyt lehessen tapasztalni.

Az aszpirin alkalmazásával kapcsolatban régóta nincs egyetértés. Az orvosok abban egyetértenek, hogy érdemes azoknak a betegeknek szedni, akik szívrohamon vagy stroke-on estek át, abban azonban nem biztosak, hogy az elsődleges megelőzésben is ugyanilyen hasznos.

gyogyszer

Jelenleg több vezető egészségügyi szervezet, köztük az Amerikai Szív Társaság is ajánlja az aszpirin szedését a szívpanaszok megnövekedett kockázatának kitett emberek számára. A European Heart Journal szaklapban megjelent holland tanulmány azonban azt állítja, hogy valószínűleg nagyon sok nő teljesen feleslegesen szedi a gyógyszert.

Dorresteijn és munkatársai 28 ezer negyvenöt éven felüli, egészséges nőt vizsgált, akik aszpirint vagy placebót szedtek. Az aszpirin összességében 2,4 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a szívroham, a stroke és a szívbetegség eredetű halálozás arányát. „Tízből kilenc nő a szív-érrendszeri betegségek kockázatának alig egy százalékos csökkenését tapasztalja a következő 10 évben, ami nagyon elenyésző hatás” – állítja Dorresteijn. Ráadásul az aszpirin mellékhatásokkal is járhat, többek között vérző fekélyek kialakulásához vezethet, és vérhígító hatásának köszönhetően növeli a zúzódások valószínűségét.

aszpirin

Dr. Franz Messerli, a New York-i St. Luke’s-Roosevelt kórház orvosa szerint az aszpirin szedésénél jobb módszerek is vannak a stroke kockázatának csökkentésére. A szakértő szerint legelőször is tökéletesen szabályozni kell a vérnyomást, mert ez a stroke messze a legfontosabb kockázati tényezője. Ezt étrendi változtatásokkal, testmozgással illetve vérnyomásgyógyszerekkel érhető el. A koleszterinszintet is érdemes kordában tartani, bár maguk a koleszterincsökkentő gyógyszerek is ellentmondásosak az elsődleges megelőzésben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index