Nyitott szemmel érezhető a rózsa illata

Egy új kutatás elsőként mutatta ki, hogy az agy látókérgét apró elektromos árammal stimulálva javítható a szaglás.

Az eredmények a Journal of Neuroscience című folyóiratban jelent meg. A Montreali Neurológiai Intézet (The Neuro), a McGill Egyetem és a philadelphiai Monell Központ kutatóinak munkája által megérthető az agy érzékelő működésének komplexitása.

"Ismeretes, hogy az agy különböző területei specializálódtak a különféle érzékszervekből érkező ingerek feldolgozására. A minket körülvevő világ észlelése során azonban összefüggő kép keletkezik az összes érzékszervből érkező információk alapján. Meg akartuk vizsgálni, miként működik ez az agyban” – mondta el Dr. Christopher Pack, a The Neuro munkatársa, a kutatás vezetője. „Különösen arra voltunk kíváncsiak, hogy az eredetileg egy bizonyos érzékelés felfogására szolgáló agyi terület aktivációja befolyásolja-e más érzékelés menetét. Kiderült, hogy a látókéreg elektromos ingerlésével a résztvevők könnyebben azonosították be három illat közül az oda nem illőt.”

agy4809

Az eredmény érdekes, mert elsőként derült fény arra, hogy alapszinten a különféle érzékszervi ingerek feldolgozásában résztvevő agyi részek összeköttetésben állnak egymással, sokkal inkább, mint azt korábban feltételezték. „Ezt a keresztbekapcsolódást már megfigyelték a szinesztéziás embereknél, vagyis azoknál, akik automatikusan és önkéntelenül is több érzékükkel tapasztalnak egy bizonyos inger kapcsán. Ők azok, akik például arról számolnak be, hogy a számoknak színük, a szavaknak illatuk, az illatoknak pedig hangjuk van” – magyarázta Dr. Johan Lundstrom a Monell Központból. "Most kimutattuk, hogy minden emberben létezik ez a jelenség, így bizonyos mértékig mindannyian szineztéziásnak számítunk.”

A kísérletben résztvevők látókérgét egy nem invazív módszerrel, TMS-sel stimulálták, hogy lássák, befolyásolja-e a szaglást. A transzkraniális mágneses stimulációról a The Neuro tudósai már korábban kimutatták, hogy javítja a látást. A módszert már széles körben alkalmazzák bizonyos betegségek kezelésében. Az eredményekből láthatóvá vált, hogy a látókéreg aktivitása egyesül az illatok feldolgozásával, ezzel elsőként bizonyították be a látóidegek és szaglóidegek keresztbekapcsolódását. Érdekes módon a szaglás és hallás közt nem találtak hasonló összeköttetést. Ez arra utal, hogy a látás esetleg speciális szerepet játszik a különféle érzékszervekből származó információ összekapcsolásában.

vid4u.init

(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: