Gyorsabban értelmezik a testbeszédet a siketek!

A legújabb kutatások szerint a jelnyelvet használó siketek könnyebben és gyorsabban érzékelik és értelmezik a testbeszédet, mint azok az egészségesek, akik nem használják a jelelést.

"Rengeteg elképzelés volt a siketek testbeszéd-interpretációját illetően, de ez a mostani az első kutatás, ahol tudományos eszközökkel vizsgáltuk meg ezt a jelenséget" – nyilatkozta David Corina, a Kalifornia Egyetem Elme- és Agyi Kutatóközpontjában található nyelvészeti tanszék munkatársa.

Corina professzor és kollegái egészséges és siket önkéntesek reakcióidejét figyelték meg, miközben a résztvevők egy filmet tekintettek meg, amin egy ember az amerikai jelnyelv segítségével, valamint nem nyelvi testbeszéddel (pl.: állvakarással) kommunikált.

1j82hunr1

"Számítottunk rá, hogy a siketek könnyebben felismerik majd a jelnyelvet, hiszen nap mint nap használják, de meglepetésünkre közel 100 milliszekundummal előbb ismerték fel a nem nyelvi gesztusokat is" – mondta el Corina. "Ez a felfedezés azért fontos, mert megmutatja az emberi kommunikációs képesség alkalmazkodó természetét és azt, hogy ez a képesség nem korlátozódik csupán a beszédre."

A kutatás alapján egyértelmű az is, hogy a siketek könnyebben ismerik fel a gyanús viselkedést és azt, ha valaki el akar valamit rejteni előlük, ez pedig bizonyos munkaterületeken (például repülőtéri biztonsági szakértőként) rendkívül hasznos lehet. A kutatás részletes leírása a Cognition című szaklap márciusi számában lesz olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.