Zeneóra a halláskárosodás ellen!

A legújabb kutatások szerint az, ha valaki fiatalon játszik valamilyen hangszeren, segít megakadályozni, hogy öreg korára teljesen elveszítse a hallását.

A korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a képzett zenészek hallása sokkal kifinomultabb, mint azoké, akik sohasem vettek részt zeneórákon, egy új tanulmányból pedig a hosszú távú pozitív hatások is felszínre kerültek. Torontói Baycrest’s Rotman Kutató Intézet tudósai bebizonyították, hogy azok zenészek, akik egész életükben zenélnek, kevésbé valószínű, hogy elveszítik majd a hallásukat, mint azok, akik sohasem játszottak semmilyen hangszeren.

A kutatásba 18 és 91 év közötti embereket vontak be, 74 zenészt és 84 laikust. A vizsgálat során hangszigetelt szobában különböző módon vizsgálták a hallásukat, amelyekben a zenészek egyértelműen jobbnak bizonyultak.

2jfbbmpy6

Egy 70 éves zenész hallása körülbelül egy 50 éves átlagember hallásának felel meg vagyis a zenészek hallása akár 20 évvel is képes késleltetni a halláskárosodás kialakulását. "Az idősek közül a zenészek hallása sokkal jobbnak bizonyult, és náluk késleltetettebb volt néhány korspecifikus hangfeldolgozási károsodás is." – magyarázta a kutatás vezetője, Benjamin Rich Zendel.

A hangos zene azonban komoly halláskárosodásokat is okozhat, mint például a The Who’s fő dalszerzőjeként és gitárosaként ismerté vált Pete Townshend esetében is. A kutatók ezért a túl hangos zene ártalmaira is felhívták a figyelmet.

Forrás: