A hozzáadott cukrot tartalmazó müzlik megnövelik a fogkőképződés esélyét

 

A fogkő baktériumai által képzett savak hozzájárulnak a gyermekek fogszuvasodásának kialakulásához.

A hozzáadott cukor nélküli mazsolás müzlikről azonban kiderült, hogy nem rosszabbak, mint ha csak müzlit fogyaszt valaki, bár sokan gondolják úgy, hogy a ragadós, édes ételek, mint pédául a mazsola fogszuvasodást okoznak, mivel nehéz letisztítani a fog felszínéről.

A Pediatric Dentistry folyóiratban ismertetett vizsgálat során Christine Wu, az Illinois Egyetem fogászprofesszora és munkatársai 7-11 éves gyermekeket vizsgáltak, akiknek különböző gabonapelyheket és müzliket kellett fogyasztaniuk, majd megmérték a fogkő baktériumai által termelt sav mennyiségét.2984Kiderült, hogy a savtermelés félórán túl is folytatódott, a maximumot 10 és 15 perc között észlelték. Míg a mazsola hozzáadása nem növelte a korpás müzlik által serkentett savtermelést, a kereskedelemben kapható, hozzáadott cukrot tartalmazó pelyhek és müzlik hatására a savtermelés elérte a fogszuvasodás szempontjából kritikus szintet. A fogkő baktériumai a különböző cukrokat savakká alakítják, emellett a szacharózból olyan polimert hoznak létre, amely segít a baktériumoknak a fog felszínén maradni. Ez az anyag a mazsolában azonban nem található meg.

Egy korábbi vizsgálat szerint a mazsolákban számos olyan természetes anyag található, amely korlátozza a fogszuvasodásssal és a fogínybetegségekkel kapcsolatba hozott baktériumok szaporodását.

Forrás: