Tibola

A TIBOLA szezonja már februárban kezdődik, a meleg hónapokban eltűnik, majd ősszel ismét megjelenik.

A tibola betűszó, a kullancs szállította nyirokcsomó-bántalom angol elnevezésének (tick-borne lymphadenopathy) kezdőbetűiből áll. Azt az új fertőző betegséget jelöli, amelyet 1996 májusától kórisméznek hazánkban, jóllehet már évekkel azelőtt akadtak olyan betegek, akiken a jellegzetes tüneteit észlelték, de azok alapján nem gondoltak új betegségre.

Ezt a betegséget a Kullancsbetegségek Ambulanciáján a világon elsőként észleltük, klinikai tüneteit ezután írtuk le, a fenti elnevezés is tőlünk származik, így nem biztos, hogy ez marad a végleges neve. Kórokozóját D. Raoult (Marseille) találta meg. Ezt a különleges baktériumot évtizedekkel korábban szlovák kutatók izoláltak először, ezért kapta a Rickettsia slovaca (ejtsd riketszia) elnevezést.9906

A fertőzés jellegzetesen gyermekeket, főleg lányokat érint. A hazai kullancsok legnagyobb testű faja, a Dermacentor marginatus terjeszti. A hajas fejbőrben bújik meg, ahol nehéz észrevenni. A csípés helyén duzzanat, majd váladékozó fekély fejlődhet ki, és a fejbiccentő izmok mögött, gyakran a tarkón is mogyorónyi-diónyi nyirokcsomók keletkeznek.

A betegség általában jóindulatú, kezelés nélkül is meggyógyul. Okozhat enyhébb-komolyabb általános tüneteket: láz, fáradékonyság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak előfordulhatnak. Kivételesen ritkán agyvelőgyulladás is előfordul. Kezelni csak a súlyosabb tünetekkel járó folyamatot szoktuk. Doxycyclin tűnik a leghatékonyabbnak, ez viszont gyermekkorban csak rendkívül indokolt esetben adható.

Forrás: