Megkattant baktérium

Egy féreg emésztőrendszerében figyelték meg azt a látszólag ártalmatlan, az állat túlélését segítő baktériumot, amely egy genetikai kapcsoló átkattanásával sötét arcát mutatja a féreg.

A Science tudományos folyóiratban ismertették a Michigani Állami Egyetem és a Harvard orvosi karának kutatói tanulmányukat, amelyben sikerült felfedniük egy eddig nem ismert mechanizmust, amely a "Jekyll és Hyde" baktériumban lejátszódik.

Mint Todd Ciche, a kutatás egyik résztvevője elmondta, ilyen változások időnként véletlenszerűen is megtörténhetnek, ebben az esetben még nem ismert, hogy a féreg emésztőrendszerének baktériumközösségében békésen tevékenykedő mikrobában milyen hatásra "kattan át" a genetikai kapcsoló, aminek következtében rovarvérben gyilkossá változik át.

bakterium13

Bár az emberi bélrendszer bonyolultabb, és nehezebb nyomon követni a hasonló folyamatok lépéseit, a megállapítás újfajta betekintést kínál, ami orvosi áttörésekhez vezethet – mondta Ciche a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portálnak.

Az állatok és az ember emésztőrendszerében élő baktériumok másként viselkednek a gazdaszervezeten belül és azon kívül, a mikrobiomból kiemelve. "Csak most kezdjük megismerni, hogyan alakulnak ki a mikrobák között ezek a szövetségek, miként működnek és hogyan fejlődnek" – magyarázta Ciche.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.