Hajlamos vagy a rotavírusra?

A Nature hasábjain bemutatott vizsgálat szerint a rotavírus a gyomor-bélrendszerben olyan antigéneket ismer fel, melyek inkább A-vércsoportú egyénekben vannak jelen.

A rotavírus egy bélben terjedő kórokozó, mely főként csecsemőket fertőz meg. A tünetek között súlyos folyadékvesztés, és hasmenés szerepel. Becslések szerint világszerte 500 ezren halnak meg rotavírus-fertőzés következtében évente. A Baylor College munkatársai paradigmaváltást jelentő felfedezést tettek a kórokozót illetően.

Dr. B. V. Venkataram Prasad pofesszor és munkatársai a P[14] nevű vírustörzs működését vizsgálták. A rotavírus a sejtfelszíni összetett cukormolekulákhoz (a glikánokhoz) kapcsolódik, valószínűleg a bonyolult kémiai szerkezet sziálsav nevű alkotójához.

orvos34

A feltételezést a munkacsoport az Emory Egyetem munkatársaival közreműködve bizonyította be: a vírus felszínén jelenlévő VP8 nevű tüske ismeri fel a sziálsavat. Ezen túlmenően a VP8 csupán azokat a glikánokat ismerte fel, melyek A-vércsoportú emberekre voltak jellemzőek. (A vércsoportokat alapvetően a vörösvértestek glikánmintázata határozza meg.)

Más kórokozókról (például a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pyloriról, illetve a norovírusról) régóta ismert, hogy a sejtek között vércsoport-jellegű mintázat alapján szelektálnak, azonban a rotavírus tekintetében a szóban forgó munka volt az első. Megállapították, hogy azon sejteket, melyeket genetikailag úgy módosítottak, hogy A-vércsoportra jellemző glikánokat hordozzanak, könnyebben lehetett rotavírussal megfertőzni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: